HZJZ izvukao podatke

Nove znanstvene studije ukazuju na određenu sličnost u izlučivanju virusa kod cijepljenih i necijepljenih, evo u čemu je ipak velika razlika

22.11.2021 u 09:18

Bionic
Reading

Znanstvene studije pokazuju da su cijepljene osobe manje su izložene zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teške oblike bolesti, koncentracija virusa kod cijepljenih brže opada i manje su mogućnosti prijenosa zaraze osobama u njihovom okruženju, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), donoseći rezultate zadnjih svjetskih istraživanja na tu temu

Analizirane znanstvene studije i članci, na koje upućuju poveznice, pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje izložene zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teške oblike bolesti te su manje šanse da prenesu zarazu drugim osobama u okruženju od necijepljenih.

Jedna nizozemska studija pokazuje da će u 63 posto slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a 40 posto ako su ukućani necijepljeni.

I analizirana britanska studija pokazala je da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaraze svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije s vremenom opada kod oba cjepiva.

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika imali su 30 posto manju šansu zaraze 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 posto manju šansu zaraze 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

Jedan od punktova za BAT testiranje je i na Sveučilišnom kampusu na Trsatu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/Pixsell

U jednoj od studija objavljenih u Lancetu istraživači su utvrdili da je rizik od zaraze kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili necijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa bila je jednaka kod cijepljenih i necijepljenih, ali je brže opadala kod cijepljenih.

Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije te su, usporedbom periodičkih brisova i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, utvrdili da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih.

Cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ove, kao i druge studije i rezultati istraživanja te praktična iskustva u različitim sredinama pružaju dovoljno dokaza za to da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji te da, ako cijepljena osoba oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego necijepljena osoba koja oboli.

Ta komparativna prednost koju imaju cijepljene osobe s vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem.

Capak: Izranjamo na površinu znanstveno utvrđene činjenice

'Zadaća znanstvenika i epidemioloških stručnjaka je na površinu izroniti sve znanstveno utvrđene činjenice te s dosadašnjim praktičnim iskustvima o virusu SARS-CoV-2 donositi valjane zaključke i ocjene o epidemiji i načinima borbe sa zarazom', kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

  • +15
Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Upravo zato stavljamo na uvid javnosti rezultate znanstvenih istraživanja, studija i članaka koji se bave temom cjepiva, razlika u zaštiti između cijepljenih i necijepljenih osoba te utjecajem cjepiva na sprječavanje širenja virusa na druge osobe u okruženju.'

Delta varijanta trenutno je prevladavajući soj virusa i, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazuje se puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi. To je samo još jedan dokaz da je virusu ostavljeno puno prostora za migracije, a on svoju otpornost pokazuje stalnim mutacijama.