ne piše u mjerama, ali...

Nove preporuke za kinodvorane: Gledatelji bez maske samo kad jedu kokice i piju napitke

13.08.2020 u 11:11

Bionic
Reading

Ovih dana mnoge je razveselila vijest da kinodvorane ponovno otvaraju svoja vrata posjetiteljima. No u kino se zasigurno neće moći kao ranije. Svi posjetitelji morat će se pridržavati strogih epidemioloških mjera

'Preporučuje se u svakom slučaju beskontaktno plaćanje, preporučuje se online kupovina ulaznica. S druge strane, ulaznice će se nuditi onako kako bude pružač usluge omogućio broj sjedala - u kinu mora biti i određeni razmak postignut', rekla je za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska dr. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

Taj razmak, dodala je, neće biti potreban za sve one koji zajedno dođu u kino, tj. kupe ulaznice. Stoga će primjerice roditelji s djetetom, djevojka i dečko, prijatelji - moći u kinu sjediti jedan do drugoga.

'Preporučuje se isto tako, premda u mjerama ne piše, ali s obzirom na to da se maske moraju nositi u trgovačkim centrima te da se multiplexi nalaze u trgovačkim centrima - onda se preporučuje i nošenje maski, osim u onim okolnostima kada se jedu kokice, piju napitci', rekla je Bubaš.

Dodala je da s obzirom na to da će se u tim okolnostima hrana prinositi prstima u usta, onda će onaj koji pruža uslugu nakon svake kino predstave dezinficirati sjedala i prostore koji se dodiruju rukama, odnosno sve površine koje se često dodiruju. U prostorima ispred same kinodvorane u kojima se nude hrana i piće, posjetitelji će se također morati pridržavati novih preporuka.

'Tu će osoba koja čeka na red morati držati od ostalih određenu udaljenost, i kao drugdje u Europi, i ovdje se preporučuje isto tako da kino predstave ne počinju u isto vrijeme u određenom kinu', rekla je dr. Bubaš. Time bi se, kazala je, smanjilo miješanje ljudi na jednom mjestu, na onim prostorima gdje moraju biti zajedno i na kojima se ne može izbjeći susret većeg broja ljudi.

Mjerenje temperature prije ulaska u kinodvoranu, ipak će ostati odgovornost na onome tko kupi ulaznicu, odnosno dođe u kino. 'Da si kod kuće izmjeri temperaturu i da ne dođe ako vidi da se ne osjeća dobro', rekla je Bubaš.

Kada će ove epidemiološke mjere stupiti na snagu - ovisi o kino operaterima, točnije o njihovoj spremnosti da krenu u cijelu tu "novo normalnu priču".