POVEZUJU SE SOCIJALNA SKRB I POREZNA

Novčanu pomoć koristi 106 tisuća građana

17.09.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je danas Centar za socijalnu skrb Zagreb, podružnicu Dubrava, koja je prva započela s radom u aplikaciji SocSkrb kojom će se informatički povezati sve ustanove socijalne skrbi te stvoriti jedinstveni registar i baza podataka o korisnicima prava i usluga iz sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj.

U sustavu socijalne pomoći u Hrvatskoj nalazi se 250.000 korisnika do kojih su njih 106.000 korisnici novčanih pomoći.

Opačić je rekla kako je upravo krenulo prvo umrežavanje Centra za socijalnu skrb s poreznom upravom i aplikacijom koja će djelatnicima Centra pomoći da ubrzaju i olakšaju rad. 'Krenuli smo od podružnice Dubrava zagrebačkog centra za socijalni rad koja je jedna od najopterećenijih u Zagrebu', naglasila je Opačić. Najavila je da bi do kraja godine sve podružnice u Zagrebu trebale biti umrežene s poreznom upravom čime će se dobiti cjelovitija slika stanja korisnika socijalne skrbi u Zagrebu.

Do kraja iduće godine umrežavati će se i ostali centri, nastojat ćemo krenuti s velikim gradovima, a onda i s manjima, kako bi što prije dobili kompletnu sliku korisnika socijalne skrbi, dodala je Opačić. Napomenula je da potporu za aplikaciju daje Carnet mreža.

Upitana koje su najčešće nepravilnosti, ministrica Opačić je odgovorila da najčešće nisu imali kontrolu koji ljudi i koliko pomoći dobivaju, jer je mogu kumulirati na raznim razinama kroz centre i jedinice lokalne samouprave, te s kojom imovinom raspolažu. Često puta se govori da netko ima poveću imovinu i druge prihode, a dolazi u centar za socijalnu pomoć i do sada nije bila mogućnost provjere, a ova aplikacija će omogućiti bolji uvid u ono što korisnici stvarno imaju. To će omogućiti da pomoć dobiju oni kojima je stvarno potrebna, istaknula je Opačić.

Projekt je financiran kreditom Svjetske banke koji građani već otplaćuju, no sustav tek sada ulazi u funkciju, nakon što je došlo do promjene vlasti, kazala je.
Privremena ravnateljica Centra za socijalnu skrb podružnice Dubrava Štefica Karačić istaknula je da je projekt važan, jer će ubrzati i olakšati procedure, pristup dokumentaciji kao i spriječiti eventualne zloporabe.

Centar za socijalnu skrb Zagreb na dan 31. srpnja ove godine imao je oko 28.000 korisnika novčane pomoći, bez korisnika smještaja i socijalnih usluga. Podružnica Dubrava je samo jedna od 11 zagrebačkih podružnica i ima najveći broj korisnika socijalne pomoći i pokriva do petine korisnika u Gradu, rekla je Karačić.