UBOJSTVO DARKA GLAVANA

Novak osuđen dva tjedna prije smrti

02.08.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Mario Novak počinio je suicid dva tjedna nakon što mu je izrečena uvjetna osuda zbog nesreće u kojoj je lani stradao Darko Glavan

Za prometnu nesreću koja se dogodila 13. srpnja prošle godine kod Turčina, na varaždinskom Općinskom sudu Mariju Novaku je 19. srpnja,

sukladno prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, izrečena kazna zatvora u trajanju od godine dana koja se ne bi izvršila ako tijekom tri godine ne počini drugo kazneno djelo. Usto, budući da je suđenje završeno već na prvoj raspravi jer je priznao djelo, Novaku su trebale biti vraćene hrvatska i američka putovnica.

Međutim, putovnice nije dobio natrag, jer je ponovno zatraženo njihovo oduzimanje zbog novog slučaja. Naime, stalna služba varaždinskog Općinskog državnog odvjetništva u Ludbregu podignula je protiv Novaka optužni prijedlog zbog prijevare splitskog galerista Pave Majića. On je nedugo nakon Glavanove smrti tvrdio da mu ludbreški fotograf duguje oko 10 tisuća dolara za grafike koje mu je poslao u New York, a nikada ih nije vratio ni platio.

Štoviše, Majić je tvrdio da nije samo njega prevario, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u New Yorku, gdje je zatvorio galeriju i otišao upravo zbog dugova i financijskih malverzacija, zbog čega mu u SAD-u prijeti i uhićenje.

Novak je, međutim, poricao taj i slične navode, a sudskog raspleta slučaja sada više ne može ni biti budući da se njegovom smrću obustavljaju svi postupci.