provedba istraživanja

Novac za tri projekta Sveučilišta u Zagrebu o upravljanju koronavirusom

13.07.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Tri projekta Sveučilišta u Zagrebu dobila su financiranje za provedbu istraživanja u okviru natječaja Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima Hrvatske zaklade za znanost, priopćeno je sa Sveučilišta

Projekt "Stvaranje preduvjeta za uvođenje SARS-CoV-2 seroterapije u Hrvatskoj (CoVIg)" pod vodstvom Beate Halassy provodit će Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt "Obnavljanje društva: Longitudinalno istraživanje društvenog oporavka u Hrvatskoj nakon pandemije koronavirusa" provodit će se na Filozofskom fakultetu po vodstvom Dinke Čorkalo Biruški.

Projekt "Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje čimbenika rizika tijekom pandemije COVID-19“ provodit će se se Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta pod vodstvom Kristiana Vlahovičeka.

Hrvatska zaklada za znanost raspisala je natječaj IP-CORONA-2020-04 potkraj ožujka 2020. Na natječaj je pristiglo 98 prijava, a na temelju procesa vrednovanja u kojem su sudjelovali domaći i međunarodni znanstvenici, Upravni odbor HRZZ-a donio je krajem lipnja odluku o financiranju 11 najbolje rangiranih projekata, od čega njih tri sa Sveučilišta u Zagrebu.

Odabrani projekti usmjereni su na istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim aspektima pandemije, kaže se u priopćenju.