AFERA DAIMLER

'Novac smo izravno uplatili hrvatskim dužnosnicima'

07.04.2010 u 22:17

Bionic
Reading

Večernji list objavio je transkripte koje je otkupio s američkog suda s dvosatne rasprave na kojoj je postignuta nagodba u slučaju podmićivanja između ostaloga i hrvatskih političara od strane njemačke tvrtke Daimler prilikom kupovine vatrogasnih vozila

Iako se imena hrvatskih dužnosnika nigdje ne spominju, posve je jasno da njemačka kompanija kao i američka strana imaju čvrste dokaze o podmićivanju dužnosnika hrvatske Vlade od 2002. do 2008.

U spisima koje posjeduje Večernji list stoji odgovor američkoga tužitelja Johna S. Dardena na pitanje suca Leona što se događalo između Daimlera i Hrvatske. 'Daimler je izravno uplatio novac hrvatskim Vladinim dužnosnicima, kao i posrednicima, jer je znao da će ta isplata, u cijelosti ili djelomično, biti proslijeđena hrvatskim Vladinim dužnosnicima za asistenciju u vezi s Ugovorom o vatrogasnim vozilima. Na zahtjev hrvatske Vlade prije zaključivanja ovog javnog natječaja Daimler je uključio IM Metal kao dio konzorcija koji se natjecao za dobivanje Ugovora o vatrogasnim vozilima', rekao je tužitelj Darden, piše Večernji list.

Richard Leon izravno je pitao Daimlerovog predstavnika Herrmanna jesu li navodi tužitelja točni te priznaje li krivnju zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u Rusiji i Hrvatskoj. 'Da, časni sude', odgovorio je Herrmann.