ZAVOD ZA STANOVANJE U OSIJEKU

Novac se rasipao na dnevnice i putovanja

Bionic
Reading

Na čelo Zavoda za stanovanje Darijan Rudan došao je 7. srpnja s mjesta voditelja komercijalnih poslova Slobodne zone, a javnosti je poznatiji i kao županijski vijećnik u posljednjih nekoliko mandata

- Prihodi tvrtke zaključno s 30. lipnja iznosili su 2,685 milijuna kuna, a rashodi 2,815 milijuna. Dakle, riječ je o gubitku od 130 tisuća kuna. Planiram smanjiti rashode, ponajprije na stavkama zareprezentaciju promidžbu, sponzorstva, seminare, dnevnice i službena putovanja...

Otpremnina 160.000 kuna

Bivši direktor Vladimir Krajnović izjavio je da se smatraneraspoređenim, čime ostvaraje pravo na punu otpremninu od šest brutodirektorskih plaća (oko 160.000 kuna). Rudan odgovara da je Krajnović21. srpnja dobio otkaz ugovora s ponuđenim novim radnim mjestom i rokomod osam dana za odluku. "Od toga dana, prema zakonu, teče mu otkaznirok od 15 dana. On je, naime, u firmi radio devet mjeseci, a zakon kažeda, ako si u firmi manje od godinu dana, otkazni rok nije 30, nego 15dana. Ako ne prihvati novi ugovor o radu, dobit će radnu knjižicu, none i otpremninu koliku on traži", kaže.

Ti su troškovi bili nerealno veliki za tvrtku profila Zavoda, a posebno u vrijeme krize - kazao je Rudan za Glas Slavonije iščitavajući financijsko izvješće za prvih šest mjeseci.

Najavio je i angažman revizorske kuće.

Upitan na što je potrošen novac, odnosno, konkretnije, kamo su to putovali djelatnici Zavoda da je godišnji proračun za dnevnice i službena putovanja potrošen za pola godine, Rudan kratko odgovara:

"To treba pitati moga prethodnika". Gotovo cijeli godišnji iznos potrošen je i na stavkama donacije i sponzorstva, dok je budžet za usluge reprezentacije u odnosu prema lani povećan za čak 65 posto!

Rudan se nada da Zavod neće morati posegnuti za smanjivanjem plaća i otkazima, iako je broj zaposlenih u tvrtki narastao na 40, a plaće su krajem prošle godine porasle za deset posto.

- Grad je tražio racionalizaciju poslovanja i mi ćemo to poštovati. Smanjivanje plaća i otkazi zadnje su mjere, do kojih, nadam se neće doći. Još je prerano za definitivne zaključke, no ako se rezanjem spomenutih troškova nakon dva-tri mjeseca stanje poboljša, ako dođemo bar na pozitivnu nulu, vjerujem da možemo izbjeći te mjere - kaže.

Podsjeća da je Zavod jedina tvrtka koja živi bez dotacija Grada, odnosno poslovanje je potpuno tržišno.

- Vjerujem da u sljedećim godinama možemo pozitivno poslovati. Uostalom, Zavod je i prijašnjih godina pokazao da je to moguće. Korisnici ne trebaju biti zabrinuti, oni naše unutarnje teškoće neće osjetiti. Drugim riječima, iznivelirat ćemo troškove tamo gdje su i nastali - unutar kuće - zaključuje Rudan.