ZA POKOLJ ROMA U BIH

Nova uhićenja u Srbiji zbog ratnih zločina

06.11.2009 u 12:17

Bionic
Reading

Srbijanska policija uhitila je pet osoba osumnjičenih da su u srpnju 1992. godine u istočnoj Bosni počinile ratni zločin protiv civila te da su ubile najmanje 23 civila romske nacionalnosti, objavilo je u petak srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine.

To je odvjetništvo istražnome sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu podnijelo zahtjev da protiv šest osoba provede istragu zbog osnovane sumnje da su počinile zločin u Skočiću, Malešiću, Petkovcima i Drinjači, selima na području općine Zvornika, pri čemu šesti osumnjičenik već izdržava kaznu zbog ratnog zločina u Sjeverinu, navodi se u priopćenju.

Osumnjičeni se terete da su 11. srpnja 1992. godine ubili civile koje su prije toga zatvorili u jednu kuću u kojoj su ih tukli kundacima te fizički i psihički mučili, a neke su muškarce tjerali na protuprirodni blud.

Također se terete da su u selima Malešiću, Petkovcima i Drinjači izdvojili tri žene, koje su zadržali u kući, a najmanje 22 civila odvezli su do jame u selu Hamzićima, gdje su ih tijekom noći jednog po jednog ubijali noževima i iz vatrenog oružja, nakon čega su se vratili u Malešić, gdje su žene svaki dan silovali.

Državno odvjetništvo zatražilo je da se osumnjičenici pritvore, dodaje se u priopćenju.