NAPAD NA NATO

Nova teroristička skupina planirala osvetiti Bin Ladena?

08.06.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Navodno ubijen u napadu prošlog tjedna, Ilyas Kashmiri, Al Kaidin glavni vojni zapovjednik, planirao je da nova teroristička skupina nazvana Lashkar-e-Osama pokrene val osvetničkih samoubilačkih napada, tvrde pakistanski dužnosnici

Ilyas Kashmiri sazvao je sastanak kako bi raspravljao s militantnim čelnicima o napadu na strana veleposlanstava i pokušaju da otruje NATO-ove zalihe hrane na putu u Afganistan kako bi osvetio smrt Osame bin Ladena, piše Guardian.

Kashmiri je navodno ubijen u napadu prošlog tjedna, međutim, Washington ne vjeruje u to, unatoč uvjeravanjima iz Pakistana.

Njegova nova teroristička skupina je imala planove napasti američko i saudijsko veleposlanstvo u Pakistanu, stoji u izvještajima.

Kashmiri se sastao s pakistanskim talibanskim zapovjednicima u Sjevernom Waziristanu nekoliko dana prije nego što je navodno ubijen.

Razgovarali su o tome kako bi napali američko veleposlanstvo, izvršili napad na kineske dostojanstvenike koji trebaju doći u posjet i na najveću tvornicu oružja u zemlji u Wahu.

Rikše natovarene eksplozivom predložene su kao neka od sredstava za izvršenje napada.

Također su planirali nabaviti velike količine otrova kako bi kontaminirali NATO-ove zalihe hrane koje prolaze kroz Pakistan na putu prema Afganistanu.

Za Kashmirijevu glavu ponuđeno je pet milijuna dolara. Bio je vođa Harakat-ul-Jihad al-Islam (HUJI) prije formiranja zloglasne 313. militantne brigade.

Vjeruje se da je naredbe dobivao izravno od Bin Ladena.

Rehman Malik, pakistanski ministar unutarnjih poslova, izjavio je da je '100 posto' siguran da je Kashmiri poginuo kada su ispaljene tri rakete na kuću u Južnom Waziristanu gdje su Kashmiri i njegovi suradnici pili čaj u vrtu.

Međutim, američki dužnosnici nisu mogli potvrditi smrt.

Jedan je rekao: 'To ne bi bilo prvi put da su izvješća o njegovoj smrti pogrešna. Mi u ovom trenutku jednostavno ne možemo potvrditi njegovu smrt. Pretpostavka je da je on još uvijek živ', piše Guardian.

Dokaz o Kashmirijevoj smrti?