PUSIĆ I ERJAVEC U BRUXELLESU

Nova slovenska Vlada poštivat će arbitražni sporazum

27.02.2012 u 20:17

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u ponedjeljak u Bruxellesu sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcom o mogućnosti da dvije zemlje zajednički definiraju predmet spora o kojem će odlučivati međunarodni arbitražni sud

'Što se arbitraže tiče, tu je konstatirano da su dosadašnji koraci bili uspješni. Kao što znate, Hrvatska i Slovenija imaju 12 mjeseci da bilo zajedničko, bilo svatko za sebe, definiraju točke o kojima treba odlučiti međunaroni arbitražni sud. Razgovarali smo o mogućnosti da i taj korak zajednički napravimo nakon što smo vrlo uspješno napravili prvi korak oko konstituiranja arbitražnog suda. Vidjet ćemo kako će ići', rekla je ministrica Pusić, koja se s Erjavcem sastala prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Ministrica je rekla da se razgovaralo i o mogućnosti obnove komisije koja bi se bavila neriješenim pitanjima i pripremala rješenja za ta pitanja. Takva je komisija postojala i sastala se tri puta tijekom 2010. godine, a nakon toga se više nije sastajala.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je o tom sastanku objavilo priopćenje u kojem se kaže da je u razgovoru izražena spremnost i interes Slovenije 'za daljnje jačanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, koji su se oblikovali nakon zaključenja arbitražnog sporazuma'.

U priopćenju se također kaže da će nova slovenska vlada poštivati dogovor koji je prijašnja vlada dogovorila o rješavanju graničnog pitanja arbitražom te da se ne očekuju poteškoće u vezi s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

'Ministar Erjavec je izrazio mišljenje da u postupku ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u ne očekuje poteškoće', kaže se u priopćenju.