USUGLAŠEN ODGOVOR REHNU

Nova slovenska ucjena Bruxellesu

12.05.2009 u 20:18

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u utorak poslije podne, nakon jednosatnog sastanka s parlamentarnim strankama, da su se one većinski usuglasile o dopunama što će ih slovenska vlada uputiti na prijedlog Ollija Rehna o rješenju graničnog spora s Hrvatskom i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU

LJUBLJANA - 'Slovenija će na Rehnov prijedlog dati svoje dopune koje su danas dobile potporu većine stranaka, iako ne svih. Ključno za slovensku politiku bit će koliko će slovenske primjedbe biti uvažene u novom prijedlogu i koliko će pri tom biti uvaženi slovenski interesi', rekao je Pahor.

'Ako tada slovenska politička većina prosudi da su uvaženi slovenski elementi i bitni prijedlozi koji osiguravaju naše nacionalne interese, tada ću predložiti da se takav dopunjeni prijedlog uputi u daljnju proceduru u vladi i parlamentu. No, ako dopune koje su bitne za interese Slovenije ne budu prihvaćena, onda niti dopunjeni prijedlog nećemo prihvatiti', rekao je Pahor novinarima nakon sastanka.

Pahor nije odgovarao na novinarska pitanja niti je rekao koje će dopune na Rehnov zadnji prijedlog uputiti u Bruxelles.

'Danas smo većinski prihvatili dopune, što omogućuje vladi da ih do kraja oblikuje na sjednici u četvrtak, a vjerojatno će o tome onda parlamentarni odbor raspravljati u petak', rekao je Pahor, izrazivši očekivanje da bi u tom slučaju slovenski odgovor odgovor na Rehnov prijedlog bio upućen krajem tjedna.

Pahor je rekao da Slovenija želi postići rješenje 18-godišnjeg graničnog prijepora s Hrvatskom, ali da za 'sadašnju situaciju' s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora nije kriva njegova vlada, nego, kako je ustvrdio hrvatska vlada koja je 'prejudiciranje granice' unijela u pristupne pregovore s Europskom komisijom.

'Zato moram jasno reći da Slovenija neće povući svoju suzdržanost glede hrvatskih pregovaračkih poglavlja koja prejudiciraju granicu, ako se to pitanje na jedan ili drugi način ne riješi', rekao je Pahor.

Slovenski premijer rekao je kako očekuje da bi u slučaju da se sadašnji Rehnov prijedlog ne ostvari, bilo predloženo neko drugo rješenje, ali da 'sada nije vrijeme da se o tome nagađa'.

Naglasio je da će i za sljedeći mogući pristanak na prijedlog koji bi prihvatio slovenske dopune biti potrebno tražiti 'većinsko' suglasje stranaka, aludirajući na pozitivno stajalište Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše. Ta je stranka na sastanku u utorak, kako se neslužbeno navodi, podržala prijedlog dopuna, za razliku od Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča i Slovenske pučke stranke.

Ako se u novom prijedlogu Europske komisije, odnosno u odgovoru Rehna na odgovore što ih dadu slovenska i hrvatska vlada prihvate 'bitni' slovenski prijedlozi, odnosno oni koji 'odražavaju naše vitalne interese', onda je Pahor izrazio spremnost da se oni kasnije upute u proceduru u vladi i parlamentu, kako bi se granično pitanje nakon 18 godina riješilo arbitražom.

Ako se bitne slovenske primjedbe ne prihvate, onda će Slovenija odbiti i eventualni dopunjeni prijedlog te čekati novi prijedlog za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom koje bi eventualno omogućilo deblokadu njenih pristupnih pregovora. U suprotnom, poglavlja koja je Slovenija blokirala zbog navodnog 'prejudiciranja granice' i dalje će ostati blokirana.

To je u izjavi nakon sastanka potvrdio i sam Janša, rekavši da se Pahor složio s dopunama koje 'potvrđuju da je Slovenija pomorska država'.

'Prihvatili smo dopune koje potvrđuju da je Slovenija pomorska, a ne teritorijalno prikraćena država', rekao je Janša nakon sastanka stranačkih vođa s Pahorom, na odvojenoj konferenciji za novinare. 'Bitno je to što dopune odražavaju koncept po kojemu Slovenija ima kontakt s otvorenim morem i pravo proglašenja morskih pojasa', rekao je Janša.

Osim toga, rekao je, dopunama se traži uvažavanje statusa koje je bilo prilikom proglašenja nezavisnosti, te uvažavanje načela pravičnosti ex aequo et bono.

No, u isto vrijeme, bivši predsjednik slovenske vlade izrazio je skepsu nad time hoće li Europska komisija i Rehn biti spremni prihvatiti slovenske dopune Rehnova prijedloga. Janša je kritizirao i Pahora zbog predugog oklijevanja s odgovorom, što je po njegovu mišljenju dalo hrvatskoj vladi dalo taktičku prednost jer je već odgovorila na prijedlog.