KOLEGE O MINISTRICI

Nova šefica diplomacije prava je odlikašica. Što bi joj moglo pomrsiti račune?

13.06.2017 u 17:23

Bionic
Reading

Nova ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić (HDZ) ima stručne predispozicije za uspješan mandat na Zrinjevcu, slažu se njezin prvi šef u visokoj državnoj službi, europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS) i SDP-ov potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović, negdašnji zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić. Nedostaje joj međutim političko iskustvo na visokoj izvršnoj funkciji, a u sektor bi joj se mogla duboko upetljati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ocjenjuju sugovornici tportala

Ivan Jakovčić upoznao je Mariju Pejčinović Burić davne 1995. godine i na njega je ostavila dobar dojam - toliko dobar da ju je tadašnji predsjednik IDS-a nakon pet godina, kada je postao ministar, locirao i angažirao kao svoju pomoćnicu.

'Upoznao sam gospođu ministricu dok je ona bila tajnica Europskog doma u Zagrebu, a nastupili smo zajedno na jednoj tribini o europskim temama u Klubu studenata Istre. Osjetio sam njezinu veliku predanost europskim idejama i kad sam 2000. postao ministar europskih integracija, potražio sam ju i našao u Plivi kao suradnicu gospodina Čovića. Dao sam joj 'ponudu koja se ne može odbiti' - da postane pomoćnica ministra u Vladi koja je u tom trenutku izgledala vrlo perspektivna', ispričao je Jakovčić za tportal.

Pejčinović Burić za nekoliko dana potvrdila je svoj dolazak u Ministarstvo i tada kreće njezina politička karijera kao neovisne stručnjakinje. U HDZ je ušla 2007. godine i već tada najavila da želi biti ministrica vanjskih poslova.  

'Bila je zaista sjajna suradnica, vrlo temeljita i precizna u svom poslu. Naravno, nije imala nikakvu političku pozadinu', prisjeća se Jakovčić, uvjeren da će nova ministrica u Vladi čiji premijer s velikom pažnjom prati vanjskopolitička događanja uspješno zastupati hrvatske interese na svjetskoj, a pogotovo europskoj političkoj sceni.  

Mariju Pejčinović Burić sreo je nedavno u Bruxellesu, uoči kraha koalicije HDZ-a i Mosta. 'Bila je u društvu ministra Stiera i razgovarali smo o tome kako poduprijeti interese hrvatske vanjske politike po pitanju migrantske krize i balkanske rute, ali i graničnog spora sa Slovenijom', kaže Jakovčić.

U to doba nadolazeća politička drama u Hrvatskoj iz Bruxellesa se nije nazirala. Jakovčić smatra da je HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru sada relativno krhka i opstanak ove Vlade jest upitan, IDS je neće podržati, ali on je ipak zadovoljan time što je upravo Pejčinović Burić postala ministrica.

'Osobno govoreći, jako mi je drago da je gospođa Pejčinović Burić, da boljem kažem Marija, postigla velik uspjeh u svojoj karijeri. Mislim da ona to i zaslužuje. Imam sve osobne simpatije prema njoj jer znam da je ozbiljna i temeljita. Ona ima klasična liberalno-desna, demokršćanska načela, ali nikad od nje nisam čuo nacionalističke parole', kaže Jakovčić.

Ipak, novopečena ministrica još je 2007. u intervjuu za Jutarnji list otkrila da, recimo, 'ne spada u ljude koji bi marširali u gej paradi'. Ima li razloga za zabrinutost da će nastaviti voditi MVEP po Stierovoj konzervativnoj liniji koja je Hrvatsku izjednačila s Mađarskom i Poljskom?

'Ne, ne bi to prije svega Andrej dozvolio, jer Andrej nije taj tip. Pa upravo odlazak Hasanbegovića iz HDZ-a pokazuje otklon od mađarsko-poljskog scenarija', uvjeren je Jakovčić.

A kako će Pejčinović Burić surađivati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović? Jakovčić podsjeća da je predsjednica napravila dosta gafova u vanjskoj politici, a kao jedan od većih ističe njezino pismo svim članicama Europske unije na temu kolona na granici. 'Time je predsjednica potvrdila da ne postoji nikakva koordinacija s premijerom i da ona očito solira u vanjskoj politici. Ni najmanje ne doprinosi ozbiljnosti naših nastupa u Europi... Treba pričekati, ali sve mi se čini da će biti potrebna puno jača koordinacija ako hoćemo konzistentnu vanjsku politiku', diplomatski odgovara Jakovčić.

S obzirom na komplimente šefici diplomacije, može li se zaključiti da s njezine strane problema u komunikaciji s Pantovčakom ne bi trebalo biti? 'Da, poznajem ministricu kao vrlo tolerantnu osobu i ona će sigurno uvažavati stavove predsjednice. Međutim ako se predsjednica bude postavljala iznad Vlade,  to neće biti dobro', upozorava Jakovčić.

Smatra li Joško Klisović da bi Pejčinović Burić, o kojoj ima 'apsolutno dobro mišljenje', mogla biti bolja ministrica od Stiera?

Za početak, po njegovu sudu, bivši HDZ-ov europarlamentarac nije u MVEP-u pohranio veliku ostavštinu, iako za njezino stvaranje nije imao ni puno vremena. Kao tri naglaska iz Stierova ministarskog mandata, Klisović izdvaja njegov posjet Mađarskoj u vrijeme kad je obrisana Interpolova tjeralica za šefom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem, što je bila velika pobjeda mađarske diplomacije, potom ucjenjivanje Srbije u pregovorima s EU-om i slanje sporne izjave o ljudskim pravima u Bruxelles, po čemu je Hrvatska 'zablistala' kao država konzervativnija i od konzervativnih Poljske i Mađarske. 

'Marija je uvijek bila stručnjak'

Što pak možemo očekivati od šefice diplomacije, koja se još 2007. izjasnila kao demokršćanka s vrlo visokim ambicijama? 

'I tada i sada, kad ljudi imaju političkih ambicija, govore onako kako misle da bi njihovi birači ili birači njihove stranke željeli čuti. Po mom mišljenju, Marija je uvijek gledala da bude stručnjak u onom što radi, a orijentirala se na europske poslove. To je radila još kao zaposlenica u Ministarstvu europskih integracija, koje se nakon afere ministra vanjskih poslova Miomira Žužula s Imostrojem spojilo s MVP-om, a premijer Sanader postavio tadašnju ministricu MEI-ja Kolindu Grabar Kitarović na čelo tog krovnog ministarstva. Marija se uvijek držala europskih poslova i mislim da je to korektno odrađivala', ocjenjuje Klisović, dodajući da nije dobio dojam da se ona bavila širom vanjskom politikom, niti da ju je to osobito zanimalo.

'Vjerujem da se sada, nakon nekog vremena u MVEP-u, upoznala i s tim portfeljem, iako je i sada kao državna tajnica zadužena za europske poslove, dok je Zdravka Bušić zadužena za ostala vanjskopolitička pitanja. Naravno, europska pitanja su važna za Hrvatsku, ali morate imati i vanjskopolitički dio. Sada treba jasno utvrditi prioritete hrvatske vanjske politike i što to Hrvatska točno želi. Nova ministrica ima velik prostor u kojem to može osmisliti i prezentirati javnosti', navodi Klisović.

Napominje da je Pejčinović Burić bila uspješna u stručnom, tehničkom dijelu europskih poslova, no osmišljavanje vanjske politike i inicijativa kojima će ostvariti vanjskopolitičke prioritete i ciljeve ipak je 'malo drugačiji posao'.

Ministrica ima velik manevarski prostor; s predsjednicom 'koliko treba i u rukavicama'

Znači, ona je više operativac, nego vizionar?

'Tako je, ali ja joj dajem šansu da se pokaže da je dorasla i ovome, osobito zato što takvu šansu do sada nije imala za poslove vanjske politike. Jako bih volio da imamo zrelog ministra vanjskih i europskih poslova koji jako dobro poznaje Europu, ali ima i potrebnu širinu vođenja ukupne vanjske politike, koja nadilazi europska pitanja', zaključuje Klisović, dodajući da je ministričin manevarski prostor velik jer je 'puno toga ostalo upražnjeno i neosmišljeno nakon Stiera', koji, dakako, nije imao dovoljno vremena kao ministar.

Uz pretpostavku da Pejčinović Burić zadrži svoj mandat još tri i pol godine, ona bi mogla osmisliti i započeti konstruktivnu, kvalitetnu i aktivnu vanjsku politiku, nikako na tragu 'floskula predsjednice o tome da će Hrvatska utjecati na američku vanjsku politiku'. 

'Ključno je biti realan u definiranju vanjskopolitičkih ciljeva i inicijativa kojima ćete ostvariti te ciljeve. Zadati sebi cilj da ćete utjecati na američku vanjsku politiku je djetinjasto i ako postavite takav cilj, onda ćete biti neuspješan ministar', upozorava Klisović. On smatra da će šefica diplomacije svoju suradnju fokusirati na premijera Plenkovića kao svog neposrednog šefa, a s predsjednicom 'koliko treba i u rukavicama'.

Može li se očekivati da će elokventnoj i veoma diplomatičnoj ministrici to poći za rukom? Klisović napominje da ministrica uistinu ostavlja dobar dojam i dokazala je da funkcionira kao stručnjak, ali 'između stručnjaka i političara je velika razlika i nisu jednaka pravila igre'.

'Stručnjaci se mogu prilično pogubiti u politici, u kojoj djeluju neka druga pravila, neki drugi bočni vjetrovi i na neke druge stvari morate obraćati pažnju. Znate, kad počnu javne kritike svakog poteza, kad se zaredaju komentari medijskih analitičara, kad kolege iz struke počnu davati svoje kritike i primjedbe... nekim ljudima to teško pada i teško mogu dalje nastaviti predstavljati svoje političke namjere. Ovo je puno dinamičniji život, koji mnoge izbaci iz takta i stručne kolotečine', objašnjava Klisović, ponavljajući da Mariji Pejčinović Burić treba dati šansu da pokaže da može biti i ministrica, odnosno političarka u pravom smislu riječi.