TPORTAL DOZNAJE

Nova rušenja: Kreće uklanjanje ovog 'čardaka', simbola bespravne gradnje

04.04.2018 u 11:23

Bionic
Reading

Početkom idućeg tjedna započinje novi val rušenja bespravnih objekata u Splitu i okolici, doznao je tportal. Iz Ministarstva prostornog uređenja potvrdili su da je pripremljena akcija uklanjanja, no o njenim detaljima nisu željeli govoriti

Kako doznajemo, na popisu upućenom policiji, lokalnim vlastima i samim vlasnicima nalazi se sedam objekata: dio se nalazi u zaštićenom sklopu sela Stara Podstrana, dio na pomorskom dobru u samoj Podstrani, a preostali u Splitu i obližnjem Dugopolju.

Izdvajaju se dva medijski zanimljiva slučaja - jedan je maštovito nazvan kafić 'Oće li kiša?' na Poljudu, a drugi višekatnica vlasnika Ivice Radoševića iz Dugopolja.

Poljudski kafić trebao je biti obuhvaćen posljednjom akcijom rušenja prošle godine, kada je u jednom naletu nastradalo čak tridesetak bespravnih klubova na plaži Žnjan, no nekako je preživio do ovog proljeća.

Radi se o neuglednom objektu koji je prethodnih godina mijenjao vlasnike i istodobno se širio na okolno zemljište Grada Splita i Hajduka. Splitski komunalci proteklog ljeta uklonili su stolove i stolice, no vlasnici su iste večeri postavili nove.

  • +6
Objekti 'Oće li kiša' i 'Cox' Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Dugopoljski slučaj još je zanimljiviji: radi se o bizarnoj i nedovršenoj višekatnici koja je proteklih godina postala jedan od simbola bespravne gradnje. Njen investitor je Ivica Radošević, tadašnji gradski vijećnik HSP-a, koji se čak ponosno fotografirao ispred svog 'čardaka' i objašnjavao da mu ne pada na pamet rušiti ga premda se nalazi izvan građevinskog područja.

Radošević je između ostalog poznat kao jedan od pokretača lokalnog referenduma - prvog takvog u Hrvatskoj - na kojemu su Dugopoljci odlučivali hoće li praktički besplatno legalizirati bespravnu gradnju. Njegov prijedlog bio je da se umjesto 12 kuna po kubnom metru za takve objekte plaća komunalni doprinos od simbolične jedne kune po kubiku. Nakon dugotrajne pravne bitke referendum je dopušten, no lokalna HDZ-ova vlast organizirala ga je na sam Uskrs i zbog malog odaziva građana proglašen je neuspjelim.

Radoševiću, poznatom i kao jednom od prosvjednika zbog održavanja predstave Olivera Frljića u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, dolazak bagera označit će još jedan poraz.

Kako doznajemo, akcija rušenja počinje idućeg tjedna u Podstrani i nakon prolaska kroz Dugopolje završava u Splitu.

Ivica Radošević ispred svog bespravnog zdanja Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandžić