ponovljeno suđenje

Nova presuda za aferu Fimi media 13. studenoga

09.11.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media bit će objavljena u petak, 13. studenoga

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu će objaviti u 10 sati, u dvorani Općinskog kaznenog suda, nakon što su posljednjih nekoliko rasprava obrana i optužba iznosili svoje završne govore.

I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema.

Odvjetnici HDZ-a ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi kako tvrde "kontradiktorni, nesuglasni i nelogični".

Barišićev je odvjetnik, pak, u svom završnom govoru u ponedjeljak kazao da je HDZ-ov rizničar, koji je bio i šef Carinske uprave, izričito postupao po nalogu Ive Sanadera koji je autoritarno vodio stranku. Barišić pritom, tvrdi njegov odvjetnik Tomislav Grahovac, nije dovodio u pitanje Sanaderove naloge, a bio je uvjeren da sve radi za dobrobit stranke.

Kazao je i da u to vrijeme nikome nije palo napamet proturječiti Sanaderu te da mu je Barišić bio blizak bez obzira koliko bivši premijer to negirao.

Uz Sanadera, Barišića i HDZ na optuženičkoj klupi su i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.