'BRZA, EFIKASNA I STROGA'

Nova pravila Vatikana o pedofiliji

15.07.2010 u 21:50

Bionic
Reading

Kongregacija za nauk vjere predstavila je danas u Vatikanu novi pravilnik o sankcijama za seksualne delikte koje traži brzinu, efikasnost i strogost prema prekršiteljima. Crkva otvara mogućnost angažiranja vjernika laika u crkvenim sudištima

Mjere je odobrio Papa Benedikt XVI., a potpisao prefekt Kongregacije, američki kardinal William J. Levada. Prema riječima glasnogovornika Svete Stolice Federica Lombardija, najvažnije su novosti katalogiziranje raznih oblika seksualnih prijestupa i brža pravosudna procedura za obradu prekršitelja kako bi najvažnije ili najakutnije slučajeve Crkva mogla brzo i efektno riješiti.

Mjere dopuštaju da se žrtve oglase i do dva deset, umjesto dosadašnjih deset godina od počinjenja, da im se izađe u susret ako zbog mladosti ili nezrelosti ne smatraju pogodnim s time izići pred crkvene vlasti.

Zločine počinjene protiv osoba s retardacijom poistovjećuju se sa zlodjelima počinjenima nad maloljetnim osobama, a uvodi se i zločin pedopornografije čime će se oštro sankcionirati i samo posjedovanje foto ili videomaterijala maloljetnica i maloljetnika u seksualnim prijestupima koje spadaju u kategoriju pedofilije.

Sveta Stolica, pojasnio je Lombardi, razrađuje mehanizme komunikacija s mjesnim crkvama da direktive o seksualnim prijestupima budu što je moguće više rigorozne, koherentne i efikasne.

Lombardi priznaje da Crkva ima namjeru djelovati oštro i decidirano, ne samo zbog umnožavanja pedofilskih skandala širom svijeta, već zato što Papa želi da Crkva započne razdoblje ozbiljnoga unutarnjega čišćenja.

U tu se svrhu uvodi novost angažiranja stručnjaka za kanonsko pravo iz reda katoličkih vjernika laika da se cijela Crkva uključi i postane maksimalno efikasna u rješavanju ovog velikog zla koje je urušilo njezinu sliku i moralni kredibilitet.