178 TIJELA NIJE PRONAĐENO

Nova potraga za crnom kutijom francuskog Airbusa

13.12.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Istražitelji nesreće Airbusa A330 kompanije Air France, koji se srušio u Atlantik 1. lipnja ove godine, ponovno će pokrenuti potragu za crnom kutijom, no neće je biti moguće započeti prije veljače 2010. godine

Direktor francuske Agencije za istragu zrakoplovnih nesreća Jean-Paul Troadec kazao je da je uoči odlaska u Rio de Janeiro, odakle će potragu voditi, razgovarao s obiteljima poginulih.

Uzrok ove teške zrakoplovne nesreće, u kojoj je poginulo 228 ljudi, još nije potpuno rasvijetljen, no ipak, ovoga tjedna biti će objavljeno novo izvješće o napretku istrage.

Troadec navodi kako će u novoj potrazi za crnom kutijom sudjelovati američka mornarica i američka Agencija za sigurnost zračnog prometa, a biti će angažirane i neke privatne tvrtke. Predviđa se da bi potraga mogla trajati tri mjeseca, a tragat će se na području udaljenom oko tisuću kilometara od brazilske obale.

Koristit će se posebni sonari i robotske podmornice, a ići će se sve do dubine od 7.000 metara. Predstavnici obitelji upozoravaju da 178 tijela nikada nije pronađeno te izražavaju nadu da će barem dio tijela biti pronađen, što će omogućiti da poginuli budu dostojno pokopani.