izniman slučaj

Nova nejasnoća: Splitsko tužiteljstvo obaviješteno je o umrlima tog dana, ali informaciju o smrti Matijanića nisu dobili

10.08.2022 u 23:58

Bionic
Reading

Glasnogovornica splitskog županijskog tužiteljstva Rene Laura, koja je ujedno bila dežurna zamjenica od 4. do 9. kolovoza, dobila je obavijesti o tri smrtna slučaja na području njihove županije, ali ne i o tome da je 5. kolovoza u prisustvu tima Hitne pomoći preminuo Vladimir Matijanić, piše Jutarnji list

'Od četvrtka 4. kolovoza 2022. do ponedjeljka 8. kolovoza 2022. policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su o smrti državljanina Republike Poljske u Gradu Hvaru, o smrti državljanina Savezne Republike Njemačke u Zaostrogu i o smrti državljanina Bosne i Hercegovine u mjestu Vrbanj, Stari Grad', piše u odgovoru tužiteljstva Jutarnjem listu.

Zaposlenici Hitne obvezni su o smrti izvijestiti policiju u slučajevima kada je osoba umrla u prisutnosti tima Hitne ili u njihovu vozilu, a policijski službenici PU splitsko-dalmatinske inače tim povodom 'redovito izvješćuju telefonom i pisanim putem dežurnog zamjenika splitskog županijskog državnog odvjetnika', navela je Laura.

Podsjetimo, šef Odjela za sudsku medicinu KBC Split i stalni vještak sudske medicine dr. Antonio Alujević ustvrdio je u ponedjeljak kako se ne zna tko je naložio obdukciju koja je u subotu popodne obavljena nad umrlim novinarom Vladimirom Matijanićem u splitskoj bolnici.

Za Hinu je Alujević izjavio da kada mrtvozornik radi obdukciju kao što je takva, tada, ako sumnja na nasilnu smrt ili postoji sumnja da je smrt u vezi s nekim kaznenim djelom, mora zvati policiju koja se u tom slučaju nije pozvala. I tu je kraj priče, kazao je Hini Alujević.

'Šest i pol popodne, neradni dan, nema policije. Što mi tu imamo pričati više', dodao je.

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević izvijestila je da je kazneno prijavila zdravstvene djelatnike zbog nepružanja medicinske pomoći novinaru Vladimiru Matijaniću koji je u petak umro od posljedica covida.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je za portal Index za koji je zadnjih godina radio Matijanić da će policija istraživati okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

'Policija se uključila u događaj temeljem saznanja iz pisma koje je objavljeno o okolnostima smrti Matijanića. Sada predstoje konzultacije s Državnim odvjetništvom da se procijeni ima li elemenata kaznenog djela', rekao je ministar Božinović.