ANTIBEBI HOTELI

Nova moda – turizam bez dječje galame

16.10.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Ima li što ljepše od razigrane cike i vike djeteta u susjednoj sobi? Ima. Sobe u kojoj je djeci zabranjen pristup. Mišljenje je to sve razgranatije mreže turističkih agencija i hotela koji nude jedinstvenu uslugu – garanciju da u vašem daljem radijusu neće biti mlađih od 14 godina

Priroda je nekako primorala ljude da vole svoje potomstvo, no kao i svaka ljubav, hoće biti prilično komplicirana. Recimo kada sredovječni par bez djece želi odsjesti nekoliko romantičnih dana u prirodnoj idili. Zadnja stvar koja im je potrebna pri gužvanju fino ispeglane posteljine je plač, trčkaranje i ina buka koju dječica nadareno prosipaju za sobom u susjednoj sobi ili za susjednim stolom. Zanimljivo je kako biološki rezultat seksualnosti djeluje tako aseksualno, no umjesto da teoretiziraju nad problemom, mnogi hotelijeri i vlasnici odmarališta stvar su riješili direktivom. Pristup mlađima od 12, 13... 18 godina - zabranjen

Nova grana antibebi turizma uzela je maha, o čemu kazuju specijalizirani internetski forumi gdje članovi razmjenjuju podatke o turističkim destinacijama koja su lišena dječje prisutnosti. Prije svega, riječ je o hotelima s pet zvijezdica. Kako piše jedan forumaš, malo je vjerojatno da će obitelji s malom djecom imati dovoljno novca za takav luksuz. Drugi preporučuju spa-turizam ili odlazak na odmor izvan školskih praznika. Treći im upadaju u riječ da, ako je riječ o predškolskoj djeci, to nije nikakava garancija, izvještava o svemu Suddeutsche Zeitung.

Pored tog pomalo skrovitog dopisivanja, valjda u strahu da ih ne otkrije koji ponosni roditelj i iz ćefa im pokvari odmor, trendu su se pridružili i hotelijeri. Recimo, Dolce Vita hotel u Bodenmaisu u Bavarskoj zabranjuje pristup mlađima od 16 godina. Drugi, pak, njemački hoteli nerijetko imaju oznake U-14 ili U-18, što će reći, gostima se sugerira da ne budu mlađi od 14, odnosno 18 godina.

Turistička klijentela kojoj djeca na odmoru pile živce i piju krv, pozamašna je. Anketa u Njemačkoj pokazala je da je čak 41,6 posto gostiju bilo uznemireno djecom u okolnim sobama te pozdravljaju ideju hotela bez mališana. Tek je 8,2 posto kategorički odbacilo turističku prohibiciju klinaca.

U njemačkoj organizaciji za zaštitu djece objašnjavaju da je sve više parova bez potomstva, ne vide se u roditeljskoj ulozi, no nije sve tako jednostavno. Naime, čak 80 posto hotelskih gostiju, prema procjeni Andreasa Diefenbacha, vlasnika gorespomenutog bavarskog hotela, čine roditelji koji su potomstvo teleportirali djedovima i bakama i rezervirali si produženi vikend ne bi li odahnuli i, pretpostavljamo, tu i tamo uzdahnuli.

Tour operateri također uskaču u profitabilni brod, nudeći sve više aranžmana koji obećavaju sigurnu udaljenost od djece. Samo web stranica urlaub-ohne-kinder.info navodi 283 hotela i odmarališta koja provode navedenu politiku. Austrijanci ne zaostaju. Već je 2005. Hotel Cortisen na jezeru Wolfgang odlučio ne primati mlađe od 12 godina, s nevjerovatnim obrazloženjem da je to u skladu sa željama i potrebama modernog, prosvijećenog društva.

Iz društva za zaštitu djece poručuju da je stvar sasvim razumljiva ako se ne pretvori u diskriminaciju, odnosno ako danas-sutra ne postane nemoguće obiteljima s malom djecom naći normalan smještaj i ne osjećati se kao građani drugog reda.

Čini se da je vrijeme za proširenje slavne devize. Na mladima svijet ostaje, da... Ali do tada, treba se negdje moći odmoriti.