FRANCE ARHAR:

Nova Ljubljanska banka štetna po financijsko tržište

07.10.2012 u 08:01

Bionic
Reading

Predsjednik poslovnog udruženja slovenskih banaka France Arhar izjavio je u subotu da Nova Ljubljanska banka (NLB) ima prevelik udjel na slovenskom financijskom tržištu, te da je to jedan od uzroka problema u slovenskom bankarskom sustavu

'Na (financijskom) tržištu imamo nenormalnu i štetnu koncentraciju, a poseban je problem što je velika razlika između najveće i druge banke', rekao je Arhar u subotu za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV u emisiji posvećenoj sanaciji slovenskog bankarskog sustava.

Devedesetih godina Arhar je u dva mandata bio guverner središnje banke, a sadašnja vlada predložila ga je za predsjednika nadzornog odbora NLB-a.

Arhar je rekao kako se treba nadati da se nešto naučilo iz ranih 90-ih kad je država sanirala bankarski sistem s 2,2 milijarde tadašnjih njemačkih maraka, te da bi bilo najbolje da slovenske banke u državnom vlasništvu dobiju 'odgovorne privatne vlasnike'.

France Arhar zajedno s hrvatskim stručnjakom Zdravkom Rogićem radio je posljednjih tjedana na pripremi prijedloga rješenja problema devizne štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke.