ABU HAMZA OSTAJE U BRITANIJI

Notorni terorist neće biti izručen SAD-u

09.07.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Islamski radikalni klerik Mustafa Kamal Mustafa, poznatiji kao Abu Hamza, uspio je jučer sa svojim odvjetnicima zaustaviti izručenje u SAD iz britanskog zatvora gdje služi kaznu od sedam godina zatvora zbog terorističkog djelovanja

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, naime, smatra da bi moguća doživotna kazna zatvora (a možda čak i smrtna kazna) koja ga čeka u SAD-u ili u trećim zemljama, kamo bi ga SAD pak mogao naknadno isporučiti, mogla kršiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Točnije, sud u Strasbourgu predviđa da bi se oštrijim kaznama od one koje je dobio na području EU moglo prekršiti članak 3. europske konvencije o ljudskim pravima, a koji zabranjuje nehumane kazne.

Hamza, rođen u Egiptu i građanin Velike Britanije zahvaljujući braku s britanskom državljankom, služi od 2006. kaznu zatvora u Engleskoj zbog sudjelovanja u organizaciji terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Tužiteljstvo u SAD-u ga pak tereti i za otmicu 16 ljudi u Yemenu 1998, za promociju terorističkih napada u Afganistanu i za pripremu kampa za obuku terorista na području savezne države Oregon između 2000. i 2001.

Washington traži od Londona njegovo izručenje, što su britanski sudovi prihvatili, ali se Hamza obratio sudu u Strasbourgu i u zadnji čas spriječio izručenje pravosudnim organima SAD-a.

S Hamzom se Europskom sudu za ljudska prava žali još troje terorista (s kojima je djelovao u Oregonu) za koje sud u Strasbourgu smatra da bi mogli biti osuđeni na smrt ako im se sudi u SAD-u.