JANDROKOVIĆ NIJE GOVORIO ISTINU

Nota samo u dvije rečenice brani Domovinski rat

13.10.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Pokušavajući opravdati svoje ponašanje u slučaju Thompson-Švicarska, Jandroković je u javnost plasirao neistinitu informaciju da u tom slučaju nije bio branjen Thompson nego RH, i to zato što su Švicarci događaje između 1991. i 1995. ocijenili kao građanski rat, a ne agresiju Srbije na Hrvatsku. Međutim, u diplomatskoj noti, koju je predsjednik Stjepan Mesić zatražio na uvid bjelodano je da Jandroković nije govorio istinu, budući da je 90 posto note posvećeno obrani Thompsona, dok je doslovno dvije rečenice službenog prosvjeda posvećene obrani Domovinskog rata

'Gordan Jandroković vrlo vjerojatno neće još dugo biti ministar vanjskih poslova. Pogrešna reakcija na odluku švicarske vlade koja je zabranila ulazak Marka Perkovića Thompsona u svoju državu samo je jedan od Jandrokovićevih propusta, zbog kojih će biti smijenjen pri prvoj rekonstrukciji vlade. U protekle dvije godine nije se uspio etablirati ni politički ni stručno, i više nema potporu premijerke, a s predsjednikom Mesićem ionako nikada nije bio blizak', ispričao je za Nacional jedan od vrlo bliskih suradnika Jadranke Kosor. Najava odlaska ministra vanjskih poslova posljednjih se desetak dana nekoliko puta spominjala u krugovima bliskim premijerki Kosor.

Bez zaštite Sanadera

Gordan Jandroković je u svojoj diplomatskoj karijeri bio srednje rangirani dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova i nije sudjelovao u kreiranju, a kamoli donošenju važnih odluka. Ministar je postao zahvaljujući tome što je spadao u krug Sanaderu poslušnih ljudi, međutim, ni to mu nije osiguralo autonomiju u radu. O svim važnijim međunarodnim pitanjima odluke je donosio bivši premijer, a o kadrovskim pitanjima i unutarnjem ustroju Ministarstva odlučivala je Bianca Matković. Sad su i Matković i Jandroković ostali bez Sanaderove zaštite, a premijerka Kosor ne gaji simpatije prema njima. Navodno, Jandrokovića je na mjestu šefa diplomacije zamijeniti iskusni diplomat.

Posve je razumljivo kako bez njezina odobrenja takve najave nisu moguće i da je posljednja Jandrokovićeva pogreška, kad se bez znanja Jadranke Kosor i Stipe Mesića postavio kao Perkovićev diplomatski odvjetnik, zapečatila njegovu ministarsku karijeru. Jadranku Kosor podjednako je iziritiralo to što se o tako neugodnom problemu Jandroković uopće nije konzultirao s njom, a usput je dao povoda kritičarima u inozemstvu koji smatraju kako se Hrvatska zapravo još uvijek ne želi distancirati od vlastitih ekstremista. U situaciji kada zbog optužbi o prikrivanju tzv. topničkih dnevnika u pregovorima Hrvatske i EU prijeti daljnja odgoda otvaranja poglavlja o pravosuđu, odluka šefa diplomacije da se osobno založi za 'povrijeđena prava' pjevača čiji su koncerti okupljališta mladih ljudi ukrašenih ustaškim znakovljem u najmanju ruku govori o potpunoj političkoj pogrešci.

Pokušavajući opravdati svoje ponašanje, Jandroković je u javnost plasirao neistinitu informaciju da u ovom slučaju nije bio branjen Thompson nego RH, i to zato što su Švicarci događaje između 1991. i 1995. ocijenili kao građanski rat, a ne agresiju Srbije na Hrvatsku. Nacional posjeduje sporni dokument: Nota broj 5311/09/JL na temelju kojeg se može zaključiti da šef diplomacije nije govorio istinu budući da se glavni dio Note odnosi na obranu Marka Perkovića, dok je objašnjenju ratnog sukoba posvećen tek manji završni dio dokumenta.

Već prva rečenica jasno govori o čemu se radi: 'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija želi izraziti zabrinutost zbog Rješenja Savezne policijske uprave Bern Saveznog ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova Švicarske Konfederacije u predmetu RT-09-EV-54/Kew/Abb od 25. rujna 2009. protiv hrvatskog državljanina Marka Perkovića.' U nastavku se osporava švicarska ocjena prema kojoj se Perkovićevi nastupi povezuju s 'konkretnom ugrozom terorizma, nasilnog ekstremizma, organiziranog kriminala…'

U svojem odgovoru hrvatska diplomacija bezrezervno je stala u obranu Thompsona, a zabranu nastupa je ocijenila kao 'odluku koja je donesena bez konkretnih činjenica i dokaza'. Potom je Jandrokovićevo ministarstvo upozorilo da Šivcarska onemogućava Perkovića da iduće tri godine posjećuje zemlje Schengena, a onda slijedi i zaključak kako je 'ovako teška mjera donesena unatoč činjenici da je gospodin Perković do sada ni u jednoj državi nije bio kažnjavan te da ona negira osnove pravne institute i presumpcije,  a spomenuta odluka donesena je bez konkretnih dokaza i činjenica'. Tek zatim, i to u doslovno dvije rečenice, Švicarci su upozoreni da na ovom području nije bio građanski rat, nego agresija Srbije i Crne Gore.