BEZ IKAKVOG KONTAKTA

Norveškom monstrumu još četiri tjedna potpune izolacije

15.08.2011 u 18:29

Bionic
Reading

Norveška policija u petak će zatražiti četverotjedno produljenje potpune zatvorske izolacije za Andersa Behringa Breivika, koji je 22. srpnja počinio krvave napade u kojima je ubijeno 77 osoba, većinom maloljetnika, izvijestio je u ponedjeljak sud u Oslu

Dana 25. srpnja, isti je sud odredio pritvor od osam tjedana, od čega četiri u potpunoj izolaciji, do 22. kolovoza, odredivši također da se Breivikov boravak u pritvoru, prije suđenja može dodatno produljiti.

Sudac je tada objasnio da je odluku o potpunoj izolaciji donio zbog rizika od mogućnosti gubitka dokaza te osobito teških okolnosti u kojima se dogodio ovaj slučaj. Odlučeno je da Breivik tijekom boravka u zatvorskoj izolaciji neće dobivati pisma, pratiti bilo kakve medije niti primati posjete.

U petak će se sudac izjasniti o zahtjevu policije o produljenju potpune zatvorske izolacije za Breivika. U slučaju da sud odobri zahtjev, Breivik će u izolaciji ostati gotovo do kraja rujna. Sud će u srijedu donijeti i odluku o tomu hoće li se saslušanje održati iza zatvorenih vrata, kako traži policija i kako je bilo tijekom prvog pojavljivanja Breivika pred sudom u Oslu.

Norveški sudac Breivika je prošli mjesec optužio za terorizam i odredio mu pritvor. Sudac je tada izvijestio kako je Breivik rekao da je svojim činom želio poslati 'jasnu poruku', budući da laburistička stranka vodi Norvešku u propast te je kriva za masovno doseljavanje muslimana. Breivik je rekao da se ne osjeća krivim.

Priznao je da je izveo napade, no da se ne osjeća krivim za pokolj. Istaknuo je kako je samo želio spasiti Norvešku i zapadnu Europu od 'kulturalnog marksizma' te priznao da je izveo napade s ciljem spašavanja Europe od muslimana.

Breivik je u 22. srpnja izveo bombaški napad u središtu Osla u kojemu je poginulo osam osoba, a nakon toga je otišao na otok Utoyu, 40 kilometara od Osla i počinio nezapamćeno zvjerstvo u Norveškoj. Naoružan do zuba, hladnokrvno je ubio 69 osoba u kampu mladeži u pucnjavi koja je trajala više od sat vremena. Po dolasku policije predao se bez incidenta.