NAJNOVIJE VJEŠTAČENJE

Norveški krvnik Breivik proglašen uračunljivim

10.04.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Nalazi najnovijeg vještačenja pobijaju prethodno iz studenog 2011. u kojem je Breivik bio proglašen duševno poremećenom osobom

Rezultati drugog psihijatrijskog vještačenja Andersa Behringa Breivika procjenjuju da je taj masovni ubojica uračunljiv i sposoban za suđenje, prenosi BBC.

Nalazi najnovijeg vještačenja pobijaju prethodno iz studenog 2011. u kojem je Breivik bio proglašen duševno poremećenom osobom. Ono je važno, jer dolazi samo nekoliko dana uoči početka suđenja za ubojstva 77 mladića i djevojaka koje je zakazano za 16. travnja te zbog toga što će kazna biti izrečena na osnovi ubojičina zdravstvenog stanja. Naime, ako ga sud proglasi krivim za zlodjela, Breivik će biti osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora. U slučaju da prvotni nalaz, kojim mu je dijagnosticirana paranoidna shizofrenija, nije pobijen najnovijim, takav ishod ne bi bio moguć. Breivik bi tada bio upućen na liječenje u psihijatrijsku ustanovu.

Drugo stručno vještačenje odobrio je sud početkom godine, i to nakon što je prvotno žestoko kritizirano i u javnosti i među obiteljima žrtava. I sam Breivik prvo vještačenje proglasio je lažnim te rekao da je osuda na život u psihijatrijskoj ustanovi 'sudbina gora od smrti'.