NAKON NAPADA

Norveški glasači se okreću političkom centru

13.09.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Norveški glasači su zaobišli krajnje desne i krajnje lijeve stranke i okupili se oko političkog centra na lokalnim izborima održanim šest tjedana nakon što je desni ekstremist ubio 77 ljudi u napadu kojem je meta bila laburistička stranka lijevog centra, pokazali su prvi izborni rezultati u utorak.

Nakon što je prebrojana većina glasova pokazalo se da su konzervativci s desnog centra dobili devet posto veću potporu u odnosu na rezultate prethodnih lokalnih izbora što bi, po analitičarima, moglo predstavljati izazov dominantnoj laburističkoj stranci na parlamentarnim izborima 2013. godine.

'Konzeravitvci su veliki pobjednici', rekao je Haavar Narum, politički komentator u listu Aften posten, i primijetio da ta stranka ide prema svom najboljom rezultatu na gradskim i općinskim izborima od 1979. godine.

On je rekao da je napredak konzervativaca na oko 28 posto glasova na nacionalnoj razini ostvaren na račun protuimigranstske Stranke napretka koja je veliki gubitnik izbora. Čelnica Stranke napretka Siv Jensen loš rezultat svoje stranke dijelom je pripisala općom zgroženošću napadima koje je 22. srpnja počinio Anders Behring Breivik, bivši član stranke i neprijatelj multikulturalnosti.

'Napad i i razdoblje nakon njega bili su posebna situacija koja je prigušila kampanju', rekla je Jensen za televiziju NRK nakon što su djelomični rezultati pokazali da je njena stranka osvojila oko 12 posto što je sedam posto manje nego 2007. godine.

Dok su laburisti, koji vode trostranačku 'crveno-zelenu' vladu od 2005. godine, napredovali za više od dva posto glasova i osvojili 32 posto glasova njihovi koalicijski partneri Socijalistička ljevica ostvarila je svoj najgori rezultat od 1979. godine sa samo četiri posto glasova. 'To je jako loš znak za crveno-zelenu koaliciju i ne bih bio iznenađen da Socijalistička ljevica napusti vladu iduće godine', ocijenio je Haavar Narum.

Premijer Jens Stoltenberg je rekao da se osjeća 'sigurnim' da će njegova opstati do izbora 2013. godine.