LOV NA GUINNESOV REKORD

Norijada 2009: U Zagrebu privedeno 18 maturanata

15.05.2009 u 22:30

Bionic
Reading

U sklopu proslave Dana maturanata 2009. u Zagrebu je privedeno 18 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira, preciznije - zbog tučnjave i alkoholiziranosti. Program na Bundeku završio je, a svi sudionici razišli su se do 21,20 sati. Oštećena su četiri tramvaja i jedan autobus ZET-a

Norijada je započela danas Maturantskom paradom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje je oko 400 maturanata zaplesalo 'quadrillu', na taktove Straussove opere 'Šišmiš', uz glasnu podršku zviždaljki nekoliko tisuća svojih školskih kolega koji su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu. Riječ je o 'najvećem istodobnom plesu' koji se maturanti, osim u Zagrebu, izvodili i u Samoboru, Glini, Petrinji, Garešnici, Čazmi, Bjelovaru, Metkoviću, Grubišnom Polju, Varaždinu.., a pridružili su se i gradovi Osječko-baranjske županije: Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Našice, Valpovo i Đakovo.

Po riječima voditelja Maturantske parade u Zagrebu Tomislava Valdeca iz Plesnog studija 'Spin', koji ima posebnu licencu za organiziranje tog događaja, 'quadrillu' su maturanti počeli plesati u Ljubljani prije devet godina, ove je godine sudjelovalo osam država: Hrvatska, BiH , Slovenija, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska i Bugarska.

'Maturanti koji sudjeluju u plesu pokazali da bez brašna i vode mogu ući u novi život i dostojanstveno proslaviti zadnji dan škole', kazao je i izvijestio da će se za koji dan znati je li oboren Guinnesov rekord od 27.200 sudionika.

U Zagrebu se 'quadrilla' pleše treći put zaredom, a ove je godine spojena s proslavom Dana maturanata, pa su stoga maturanti u velikoj šarenoj povorci krenuli prema Bundeku.

Bile su tu 'modne mačkice' u rozim majicama, maturanti iz strojarske u majicama 'Sve bi cure ljubile strojare', a bilo je i maturanata od kojih su, kako im piše na majicama, 'željeli jedno, a to su dvije stvari: red, rad i disciplina'.

Uz bučnu glazbu DJ-a u posebnom kamionu na početku povorke i neizbježne maturantske 'rekvizite': zviždaljke i brašno, maturanti su krenuli Praškom, preko Zrinjevca i Strossmayerova trga do Tomislavovog trga, zatim Mihanovićevom, Miramarskom, Ulicom grada Vukovara, Ulicom Hrvatske bratske zajednice do mosta Slobode i Bundeka.


Ondje su ih zabavljali In pulso, Vatrene ulice, Adastra, Rock master and Ervin Baučić, Elemental, Žiga i bandisti, Conect, Funky town and Ivana Kindl, a najizdržljiviji među njima dočekali su Vatru, Prljavo kazalište i Majke.

Maturante je na Trgu bana Jelačića kratko pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželjevši im lijepu i ugodnu zabavu za njihov dan te uspješan nastavak školovanja, a njegovim željama su se pridružili i pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Jelena Pavičić Vukičević i Božica Šimleša iz tog ureda zadužena za školstvo.

O maturantima se na Bundeku brinulo nekoliko ekipa hitne pomoći, zaštitarska služba, vatrogasci i policija.