UVJETNI OTPUST

Norac, Petrač i Sulić uskoro na slobodi

Bionic
Reading

Mirko Norac, pravomoćno osuđeni ratni zločinac za ratne zločine u Gospiću i Medačkom džepu te umirovljeni general i alkarski vojvoda, 25. studenoga izlazi iz zatvora, odlučilo je Povjerenstvo za uvjetni otpust, a na slobodu će pod uvjetnim otpustom i Hrvoje Petrač te Leon Sulić

Norac je u zatvoru više od deset godina, točnije od ožujka 2001. što znači da je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne i da je već nekoliko mjeseci imao pravo tražiti prijevremeno puštanje, pa je i odluka Povjerenstva, kazao je za HTV-ov središnji Dnevnik Norčev odvjetnik Vlatko Nuić, očekivana.

Podsjetimo, Norac je osuđen za ratne zločine počinjene na gospićkome području na 12 godina zatvora, zatim je za zločine u Medačkome džepu dobio šest godina, a nakon pravomoćnosti i druge presude, Vrhovni sud odredio mu je jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina, a na slobodu će više od četiri godine prije kraja odsluženja te kazne.

Suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bio je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskome pravosuđu, a u tome je procesu Norčev suoptuženik bio general Rahim Ademi koji je i u prvom i u drugom stupnju oslobođen krivnje.


Povjerenstvo za uvjetni otpust

Sjednice Povjerenstva za uvjetni otpust su zatvorenog tipa i održavaju se četiri puta godišnje u kaznionicama i zatvorima. Molba se podnosi mjesec prije sjednice Povjerenstva kojim predsjedava sudac Vrhovnog suda, objašnjava Večernji list.

Osim njega o molbama odlučuje još jedan sudac Vrhovnog suda, državni odvjetnik, predstavnik Uprave za zatvorski sustav te sudac izvršenja. Zatvorenika ranije može otpusti i upravitelj zatvora.


Kako piše Večernji list, Povjerenstvo za uvjetni otpust sastalo se u Kaznionici u Lipovici-Popovači, a njihovom odlukom na prijevremenu slobodu u istom mjesecu kao i Norac iz iste će kaznionice izaći i Hrvoje Petrač, osuđen zbog otmice sina Vladimira Zagorca i iznudu, koji bi da je odslužio kaznu do kraja, na slobodi bio u ožujku 2013. godine.

Uvjetni otpust dobio je i posrnuli tajkun Leon Sulić, osuđen na pet godina zatvora zbog gospodarskog kriminala u Croatiabusu, kojemu će boravak u Lipovici prestati potkraj listopada.

Norčev odvjetnik Nuić, koji još nije dobio odluku i obrazloženje, rekao je da će Norac iz kaznionice u Lipovici u kojoj je proveo nekoliko zadnjih godina biti pušten čim se provede sva potrebna procedura, uobičajena u takvim slučajevima. Očekuje da bi to moglo biti krajem studenog ove godine. Norac će ostatak kazne odsluživati na slobodi uz određene uvjete koji će biti navedeni u odluci povjerenstva, rekao je Nuić Hini.

Nuić je podnio zahtjev da se Norca pusti na slobodu početkom svibnja. Povjerenstvo za uvjetni otpust je prema ranijim najavama Norčeva odvjetnika trebalo tijekom lipnja odlučivati o puštanju Norca na slobodu, a zatim je odlučeno da će se o njegovoj molbi raspravljati u rujnu.

Obrana je ranije tražila i izvanredno ublaženje kazne, o čemu treba odlučiti Vrhovni sud. Ako sud ublaži Norcu kaznu za toliko će mu se umanjiti odsluživanje kazne na slobodi.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović Norcu je u rujnu prošle godine oduzeo generalski čin zajedno s Branimirom Glavašom Vladimirom Zagorcem koji su također pravomoćno osuđeni.

Sulićev odvjetnik Dragutin Kasapović rekao je Hini da neslužbeno ima informaciju da je njegovom branjeniku odobren uvjetni otpust ali da čeka službenu odluku. Sulić je zbog gospodarskog kriminala u 'Croatiabusu' teškog 15,5 milijuna kuna 2007. osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, koju mu je kasnije Vrhovni sud smanjio na pet godina. U travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer se raznim malverzacijama na štetu 'Croatiabusa' domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna.

Službenu potvrdu da je uvjetni otpust odobren i Hrvoju Petraču nije se moglo dobiti od Ministarstva pravosuđa ni njegovog odvjetnika Velimira Došena. Petrač, koji je bio u bijegu više od godine dana, osuđen je na kaznu od sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna, koja mu istječe u ožujku 2013.

Petrač je kaznu služio u brojnim zatvorima, a u lepoglavskoj kaznionici je suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti na koje nije imao pravo zbog čega su bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi Stjepan Loparić i njegov pomoćnik Neven Putar nepravomoćno osuđeni na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora. Petrač je svjedočio na suđenju Vladimiru Zagorcu koji je osuđen u slučaju 'Dragulji'. Priču o krađi dragulja Petrač je prvi spomenuo na suđenju za otmicu tada maloljetnog Zagorčeva sina.