POČELO SUĐENJE ZA 'OFFSIDE'

Nogometaši priznali namještanje utakmica, ali odbijaju zatvor

19.05.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Obranama sedmorice nogometaša koji su priznali optužbe za namještanje utakmica i primanje mita u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u slučaju 'Offside'

Iako su priznali da su sudjelovali u lancu namještanja nogometnih utakmica i klađenju na dogovorene rezultate, sedmorica optuženika nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora, koliko je u nagodbi nudio USKOK. Njihovi odvjetnici ističu da nisu mogli pristati na jednake kazne na koje su se nagodila trojica organizatora namještanja utakmica.

U obranama pred sudskim vijećem Gordane Mihele Grahovac krivnju su danas ponovno priznali nogometaši sesvetske Croatije Mario Čižmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Jasmin Agić, Saša Mus i Marko Guja te Zoran Ivančić iz Varteksa.

Istaknuvši da se kaju za svoje postupke, ispričali su i da su ih na sudjelovanje u kriminalnom lancu natjerale novčane teškoće. Mladi su igrači za igranje u namještenim utakmicama, kako se moglo čuti, dobivali od 2000 do 2500 eura, a stariji i dvostruko. Više novca dobivali su obrambeni igrači i vratari.

Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljić koji su u nagodbi s USKOK-om pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Šušak je kazao da je u 'posao' ušao jer je od Šake posudio novac pa ga je poslije ucjenjivao i kamatario. Čižmek je ustvrdio da su utakmice namještane uz odobravanje vodstva kluba, iako je direktor sesvetske Croatije Tomislav Zubak, koji je također na optuženičkoj klupi, odbacio sve navode iz USKOK-ove optužnice.

Po riječima Varteksovca Ivančića mnogi su igrači pristali igrati u namještenim utakmicama jer nisu imali ni za kavu, a računi su im bili blokirani. Ispričao je i kako se sa Šakom dogovarao o utakmicama koje je Varteks trebao izgubiti od Hajduka i Dinama, no oba su posla propala.

Za poraz od Hajduka Šaka je nudio 40 tisuća eura, a od Dinama pet tisuća više. No Ivančić je novac vratio jer su, kad su se dogovarali o porazu od Hajduka, vidjeli da ih prate, a u slučaju utakmice s Dinamom u 'igru' nisu bili uključeni mlađi igrači.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana 'Offside' počela je potkraj 2009. pošto su od njemačke policije dobiveni prvi podatci o namještanju rezultata i lancu klađenja na prijeporne utakmice. U početku lipnja 2010. hrvatska policija je uhitila 22 osumnjičenika.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju.

Suđenje se nastavlja 26. svibnja preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora okrivljenika.