JOSIPOVIĆ ODGOVORIO MAMIĆU

'Nogomet je jedno, a namještanje drugo'

30.09.2010 u 15:14

Bionic
Reading

'Hrvatsku možemo i moramo oduzeti mafijašima. Želimo li bolje gospodarstvo, školstvo, znanost, medicinu, sport i kulturu, onda mafijašima moramo reći ne!', rekao je predsjednik RH, dr. Ivo Josipović, otvarajući 13. Osječki jesenski sajam na izložbenom prostoru na Pampasu

'Mafijaši su najveća zapreka razvoju gospodarstva i svi imamo zadaću oduprijeti im se. Odgovornost države je da gospodarstvenicima stvori dobre uvjete za rad i razvoj, da potrebne dokumente ne čekaju mjesecima i da im ne smeta u poslu. Mora im osigurati mjesto na tržištu pod jednakim i pravednim uvjetima te plasman proizvoda na inozemno tržište. Reforme moraju pobuditi sposobnosti i vještine, stvoriti optimizam i omogućiti ljudima da pošteno žive od svoga rada.'

Predsjednik Josipović priznao je da u usporedbi sa Zdravkom Mamićem o nogometu malo zna, ali i pojasnio da je kao profesor kaznenog prava govorio upravo o kriminalu i mafiji, jer 'nogomet je jedno, a namještanje utakmica, neplaćanje poreza i neredi na terenima nešto drugo'.

'Nedopustivo je da ljudi rade, a da ne dobiju plaću, poput radnica Kamenskog. Onaj tko nije u stanju osigurati plaće zaposlenima, ne treba se baviti svojom djelatnošću. Država mora osigurati da svatko plati porez, a da poduzetnici koji ga ne plate ne mogu osnovati nove tvrtke preko kojih će nesmetano nastaviti poslovati', upozorio je Josipović i još jednom obećao da se neće umoriti upozoravajući na mafiju, nezakonitosti i na obveze države.

S otvorenja Osječkog jesenskog sajma danas je izostao župan Vladimir Šišljagić, očito želeći izbjeći susret s predsjednikom Josipovićem, kojega je jučer svrstao među one koji ne poštuju ustavno-pravni poredak RH jer prihvaćaju presudu za ratne zločine Branimiru Glavašu u kojoj se navodi kako Hrvatska 1991. godine nije bila samostalna država.

'To je pravna i politička besmislica. Naš je sustav utvrđen Ustavom, sudovi imaju ovlast donositi presude i oni koji ih ne poštuju, ne poštuju niti ustavni poredak', odgovorio je Josipović.

Osvrnuo se i na teško stanje u Tvornici ulja Čepin zaključivši da  moramo sačuvati domaću proizvodnju i da država, premda je često najlošiji vlasnik, mora brinuti o tvrtkama u svom vlasništvu. Stoga je kvalitetna privatizacija jedan od načina rješenja problema uljare.

Na 13. Osječkom jesenskom sajmu od 30. rujna do 2. listopada nastupit će nešto manji broj izlagača nego prošlih godina. Sajam je to prehrambeno-poljoprivredne tematike i u sklopu njega održat će se dvije nacionalne smotre: 16. dani meda i 6. izložba inovacija Budi uzor. 'Nastojali smo spojiti proizvodnju temeljenu na tradiciji i nove poslovne tehnologije', rekao je direktor Osječkog sajma Saša Uranjek