DHMZ UPOZORAVA

Noćas stižu potopne kiše i oluje!

12.09.2012 u 13:26

Bionic
Reading

U noći sa srijede na četvrtak očekuje se jaka i obilna kiša, pri čemu bi do jutra ponegdje moglo pasti od 20 do 40 litara po četvornom metru, upozorio je danas Državni hidrometeorološki zavod

Sredinom noći naglo će zapuhati jak sjeverni vjetar koji u početku može imati pokoji olujni udar. Već tijekom dana, ponegdje u Istri i na širem riječkom području, očekuju se izraženiji lokalni pljuskovi i grmljavina. Navečer i u noći jaka i obilna kiša postat će sve rasprostranjenija, pri čemu se do jutra u Istri očekuje oko 50 milimetara oborina, u Hrvatskom Primorju, Gorskome kotaru te u sjevernoj Dalmaciji 50 do 80 mm, u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji te u Lici 30 do 50 mm.

Navečer na sjevernom Jadranu zapuhat će jako jugo i jugozapadnjak. Pred jutro zapadno od Istre naglo će zapuhati olujna tramontana, a zatim duž obale cijelog sjevernog Jadrana i vrlo jaka do olujna bura mjestimice s orkanskim udarima. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj kasno navečer zapuhat će umjeren sjeverac s vrlo jakim i olujnim udarima.

Mjestimično i do 100 litara kiše

Daniel Pavlinović iz udruga Crometeo i Stormchasers Dubrovnik kaže da se Hrvatskoj sa sjeverozapada približava ciklona uz pripadajući frontalni poremećaj.

Naoblačenje s kišom do kraja dana već će zahvatiti sjeverne krajeve, dijelove obale i osobito sjeverni Jadran. Zapuhat će umjereno do jako jugo, a duž zapadne obale Istre u noći vrlo jak jugozapadnjak. U drugom dijelu noći i prema jutru sjeverni Jadran, sjevernu Dalmaciju, Gorski kotar i Liku te zapadne i središnje krajeve unutrašnjosti zahvatit će jače naoblačenje s obilnom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pritom će ponegdje pasti i više od 50, a lokalno je moguće i oko 100 litara kiše po četvornom metru. Prema sredini dana obilne oborine zahvatit će srednji, a poslijepodne i južni Jadran.

Najmanje oborine očekujemo u Slavoniji, no lokalno će i tamo pasti 30 ili više litara kiše po metru. Jug Jadrana najobilnije oborine uz grmljavinu može očekivati potkraj dana i u noći na petak.

Ove noći će u kopnenim krajevima zapuhati umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak, uz kojeg će i zahladiti, a na sjevernom Jadranu će prema jutru zapuhati jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Istovremeno će na srednjem i južnom Jadranu puhati jako i olujno jugo i jugozapadnjak, koji će poslijepodne oslabiti, a navečer na krajnjem jugu opet pojačati.

Moguća i pojava pijavica

U petak će se zadržati oblačno s mjestimičnom kišom. Pritom najmanje oborina očekujemo na sjevernom Jadranu, a najviše na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, gdje će mjestimice biti izraženih grmljavinskih pljuskova. Na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a na južnom dijelu umjereno i jako jugo. Osim što će more biti valovito, valjda napomenuti da je u ovakvim okolnostima na moru moguća i pojava pijavica, osobito na južnom dijelu Jadrana.