AFERA BRODOSPLIT

Nobilo: Maček nije želio biti pokajnik

19.10.2009 u 18:01

Bionic
Reading

Dvogodišnja istraga pljačke pet milijuna dolara u aferi Brodosplit zapela je u slijepoj ulici, no naglo buđenje interesa za veliku HDZ-ovu aferu potaknule su informacije da se Drago Maček, osumnjičeni broker na čiji je austrijski račun uplaćeno četiri milijuna dolara, ponudio biti pokajnik

Mačekov odvjetnik Anto Nobilo, međutim, u izjavi za tportal.hr tvrdi da se radi o – neistini.

'Osim formalnog ispitivanja, moj klijent nikada nije imao kontakt ni s policijom ili Odvjetništvom, a ni s tajnim službama', tvrdi Nobilo. Ovdje se, kaže, radi o 'seriji dezinformacija čiji je cilj naći krivce za brodolom afere i propast istrage'.

'Objavljene su i informacije da je moj klijent konstantno bio informiran o tijeku istrage, što znači da bi krivnja trebala pasti na Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku. Spekulira se i da je načelnik Ivan Merćep po mišljenje dolazio kod mene, a ja čovjeka nikada nisam ni upoznao', tvrdi Nobilo.

On, dakako, nastupa s pozicije odvjetnika, pa će i prešutjeti neke činjenice koje njegovom klijentu ne idu u prilog: između ostalog, i onu da je upravo splitska policija od izbijanja afere na sve moguće načine pokušavala izbjeći procesuiranje slučaja Brodosplit. Najprije se otezalo s obavljanjem policijskih izvida, da bi se potom službeno zaključilo kako kriminala – nije bilo.

Slučaj 'škver' jedini je veći predmet u posljednjih desetak godina u kojemu je Državno odvjetništvo bilo prisiljeno zaobići policiju te na svoju ruku zatražiti otvaranje istrage. Dvije policijske službenice koje su radile na predmetu i sastavile povoljan izvještaj netom nakon toga unaprijeđene su u 'vođe grupe' Odjela za gospodarski kriminalitet PU splitsko-dalmatinske.

O dvojbenim postupcima splitske policije, čiji se načelnik Merćep smatra vrlo bliskim HDZ-u i Sanaderovoj 'sivoj eminenciji' Siniši Poljaku, jednom od aktera ove afere, govori i podatak da su tijekom kriminalističke obrade osumnjičenici u pravilu naknadno izvlačili nove dokumente, kad god bi saznali za nove okolnosti. Upravo zbog toga istražitelji sumnjaju da su informacije curile iz policijskih krugova.

Na splitskom Županijskom sudu za 9. studenoga zakazano je novo ispitivanje svjedoka, no već je izvjesno da se jedan od glavnih – njemački brodar Reinhard Wessels - neće pojaviti.

Neki mediji spekuliraju da će daljnja istraga ovog slučaja biti usmjerena na tvrtku Skladgradnja braće Žužul, koja je navodno poslužila i za prebacivanje dijela škverskog novca na račune nekih HDZ-ovih dužnosnika.