DUGOGODIŠNJI NAPORI URODILI PLODOM

Nobelovke nagradu ocijenile priznanjem njihovim narodima

07.10.2011 u 18:59

Bionic
Reading

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Tawakul Karman u petak je izjavila da je nagrada pobjeda za Jemen i Arapsko proljeće, a liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf je rekla da je nagrada priznanje dugogodišnjim naporima njezina naroda na postizanju mira, pravde i razvoja, prenose agencije

Karman, Johnson-Sirleaf i liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir 'za svoju borbu za prava žena i njihovu sigurnost', objavio je u petak Odbor za dodjelu nagrade u Oslu.

Tawakul Karman
, mirovna aktivistica koja je kratko vrijeme bila u pritvoru tijekom prosvjeda protiv jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, agenciji Reuters je rekla da će se mirna revolucija u Jemenu nastaviti.

'(Dodjela Nobelove nagrade) je pobjeda za jemenski narod, za jemensku revoluciju i sve arapske revolucije. To je poruka da je doba arapskih diktatura završeno. To je poruka ovom režimu i svim despotskim režimima da niti jedan glas ne može zaglušiti glas za slobodu i dostojanstvo', rekla je 32-godišnja Jemenka, jedna od tri dobitnice Nobelove nagrade za mir 2011. godine.

'To je pobjeda za Arapsko proljeće u Tunisu, Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu. Naša će se mirna revolucija nastaviti dok ne svrgnemo Saleha i uspostavimo građansku državu', najavila je jemenska aktivistica.

Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf ocijenila je da je nagrada priznanje za 'mnoge godine napora na postizanju pravde, mira i promocije razvitka' od građanskog rata u Liberiji.

'Vjerujem da smo mi, Gbowee i ja, dobili ovo u ime liberijskog naroda i zasluge pripadaju liberijskom narodu', rekla je Johnson-Sirleaf novinarima pred svojom rezidencijom u liberijskoj prijestolnici.

Johnson-Sirleaf (72) prva je predsjednica neke afričke zemlje izabrana na slobodnim izborima. Gbowee je mobilizirala i organizirala žene bez obzira na etničke i vjerske podjele kako bi se okončao rat u Liberiji i osiguralo sudjelovanje žena na izborima. Karman je odigrala vodeću ulogu u borbi za prava žena i demokraciju i mir u Jemenu.

Dodjelu nagrade Karman pozdravio je i dužnosnik jemenske vlade izrazivši nadu da će to pomoći rješavanju krize. 'Vrlo sam sretan zbog vijesti da je dobila Nobelovu nagradu i na to se mogu ponositi svi Jemenci', rekao je zamjenik ministra informiranja Abdul al-Džanadi. 'Nadam se da će ova nagrada biti korak prema razboritosti', rekao je.

Liberijska predsjednica nagradu je dobila uoči neizvjesnih predsjedničkih izbora u kojima će se nadmetati s čelnikom liberijske oporbe Winstonom Tubmanom i bivšim pobunjeničkim vođom Princeom Johnsonom. Gbowee se nalazi na turneji za promociju knjige u Sjedinjenim Državama.

Liberijsko izborno povjerenstvo objavilo je da će se izbori odvijati prema ranijem rasporedu, unatoč dodjeli Nobelove nagrade Johnson-Sirleaf.

Nobelovka Gbowee: Svladana sam osjećajima!

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Leymah Gbowee u petak je izjavila da je 'zatečena' nagradom i da nije očekivala kako će je dobiti za svoj rad na prekidu rata u svojoj Liberiji i unapređenju života afričkih žena.

'Nijema sam, zbunjena, svladana osjećajima', rekla je Gbowee u intervjuu u New Yorku gdje predstavlja svoje memoare 'Mighty Be Our Powers'.

Kaže kako je u New York stigla noćnim letom iz San Francisca i kad je uključila telefon, saznala je da je dobila nagradu. Prije toga cijeli let nije s putnikom na susjednom sjedištu progovorila ni riječ, a onda se okrenula prema njemu i rekla: 'Upravo sam osvojila Nobelovu nagradu'.

Gbowee (39), zagovornica 'seksualnog štrajka' kao jedne od metoda da se završi liberijski građanski rat, nagradu dijeli s Ellen Johnson-Sirleaf, liberijskom predsjednicom, prvom ženom koja je izabrana na tu dužnost na slobodnim izborima u nekoj afričkoj zemlji. Treća je dobitnica Jemenka Tawakul Karman koja je nagradu opisala kao 'pobjedu Arapskoga proljeća'.

'Sa i bez Nobela ja ću nastaviti raditi ono što radim jer ja sam simbol nade u svojoj zajednici... Gdje se i nema čemu nadati', rekla je Gbowee. 'Ako ste simbol nade, onda to ne činite zato što očekujete nagradu nego zato što se to od vas očekuje', dodala je.

Njezin pokret Žene za mir neki smatraju zaslužnim za završetak rata 2003. Počela je molitvama i pjesmama na ribarnici, zatim je pozvala žene i djevojke čelnika da partnerima uskrate seks dok ne polože oružje.

Ban Ki-moon i EU čestitali dobitnicama Nobela za mir

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u petak je pozdravio vijest da su tri žene primile ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, ustvrdivši da je to 'svjedočanstvo o snazi žena', a nobelovkama su čestitali i najviši dužnosnici Europske unije.

Prije svega, ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za mir ističe ključnu ulogu koje žene igraju u promicanju mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava. Iz dubine srca čestitam svim trima dobitnicama', kazao je čelnik Ujedinjenih naroda.

Ban Ki-moon nije čestitao prošlogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za mir, zatočenom kineskom disidentu Liu Xiaobu, zbog čega se našao na udaru udruga za ljudska prava.

Europska unija, koja je bila među mogućim laureatima, čestitala je trima ženama na osvajanju te prestižne nagrade.

'Ta je nagrada priznanje važne uloge koju žene igraju u mirnom rješavanju sukoba i preobrazbi demokracije u svijetu', stoji u zajedničkom priopćenju predsjednika EU-a Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa

'Radi se o pobjedi jedne nove, demokratske Afrike i novog, demokratskog arapskog svijeta koji žive u miru i poštivanju ljudskih prava', dodaje se u priopćenju.

Također su pozvali čelnike cijelog svijeta da 'poboljšaju prava žena'.

Glasnogovornik EU-a je odbacio nagađanja da je u europskim redovima, nakon objave nagrade, zavladao osjećaj prevare zbog nepriznavanja uloge Unije u uspostavi i izgradnji mira na europskom kontinentu nakon dva svjetska rata.

'Svi smo jako sretni' zbog izbora Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir, istaknuo je glasnogovornik.