SHIMON PERES U SAD-U

Nobelovac za mir poziva na uništenje Irana

04.03.2012 u 18:03

Bionic
Reading

Izrael će 'pobijediti' bude li se morao sukobiti s Iranom, čija je vlast 'sotonska, okrutna i moralno izopačena', rekao je u nedjelju predsjednik židovske države Shimon Peres u govoru pred proizraelskim lobijem u Washingtonu

'Iran je sotonski, okrutan i moralno izopačen režim', rekao je Peres pred velikim brojem izaslanika AIPAC-a, najvećeg proizraelskog lobija u SAD-u. 'Mir je uvijek izbor kojemu dajemo prednost, ali budemo li se morali boriti, vjerujte mi da ćemo pobijediti', dodao je.

Predsjednik Barack Obama treba u nedjelju održati govor na godišnjoj skupštini te lobističke skupine, dan uoči susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji se očekuje s nestrpljenjem.

Iranski režim se 'temelji na uništenju, on je uvreda ljudskom dostojanstvu', dodao je izraelski predsjednik. 'Iran je središte, pokrovitelj i financijaš terora u svijetu. Iran je opasnost za cijeli svijet', dodao je.

'Prijeti Berlinu kao i Madridu, Delhiju kao i Bangkoku. Ne samo Izraelu', kazao je.

'Iran želi nadzirati Bliski istok kako bi mogao nadzirati velik dio svjetskog gospodarstva. Mora ga se zaustaviti i bit će zaustavljen", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir

Godišnja skupština AIPAC-a i posjet izraelskih čelnika događaju se u prilikama obilježenim prijetnjom Izraela da će jednostrano napasti Iran kako bi ga spriječio da ostvari nepovratan napredak na putu prema proizvodnji atomskog oružja.