STRAVA U BIH

Njemica progovorila o zlostavljanju tijekom ropstva

28.05.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Devetnaestogodišnja Njemica Karla, koja je u ropstvu brutalno maltretirana osam godina, saslušana je u sigurnoj kući, gdje je smještena nakon što je spašena iz zatočeništva. Milenko i Slavojka Marinković uhićeni su zbog sumnje da su je zlostavljali u selu Karavlasi, kod Kalesije u BiH

Saslušana je i njena majka, njemačka državljanka Kristina Siger, inače druga žena Milenka Marinkovića, koja je predana Službi za strance BiH. Oduzeti su joj svi dokumenti i ne može napustiti tu zemlju dok se slučaj ne okonča, piše Dnevni avaz.
Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da je Karla ispričala mnoge brutalnosti kojima je bila izložena proteklih osam godina u Karavlasima. Ona, kako se navodi, još nije potvrdila sumnje o seksualnom zlostavljanju.

Karla je tužiteljstvu ispričala da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dopuštali spavati u kući, pa je bila primorana spavati u štali. Rekla je da je svakodnevno dobivala batine, a na objema njenim rukama tijekom saslušanja bili su vidljivi lomovi prstiju, stari dvije-tri godine.

Za Marinkoviće je obavljala najteže fizičke poslove, koje nisu mogli podnijeti ni snažniji muškarci. Čak su je znali gađati i srpom zbog 'neposlušnosti', navodi Dnevni avaz. List navodi da tužiteljstvo Tuzlanskog kantona u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i tužiteljstvom BiH razmatra podizanje optužnice za kaznena djela trgovine ljudima ili ropstva.

Karlina majka Kristina navodno se udala za Milenka Marinkovića nakon što je prethodno pobjegla iz Njemačke od svog prvog muža koji je navodno nju i Karlu zlostavljao. Djevojka je pobjegla s majkom u BiH jer ju je biološki otac pokušao silovati, kažu mještani Karavlaha.

Avaz navodi da je Služba za strance BiH trenutno u posjedu vjenčanog lista između Marinkovića i Karline majke Kristine, čiji je brak sklopljen u Matičnom uredu Zvornik.

U tijeku je provjera vjenčanog lista koja bi mogla obuhvatiti i pojedine državne službenike, jer osim što je službeno vjenčan s Kristinom, Milenko je u braku i sa Slavojkom Marinković, što je Obiteljskom zakonom u BiH zabranjeno.