UGROŽENA KONKURENTNOST

Njemačko gospodarstvo uništava špijunaža

07.04.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Njemačke vlasti upozorile su, u sklopu konferencije o zaštiti gospodarstva koja je u četvrtak započela u Berlinu, na rastuću opasnost od industrijske špijunaže zbog koje Njemačka na godinu gubi između 20 i 50 milijardi eura

'Situacija se drastično pogoršala, a u inozemstvu mnogi već govore o gospodarskom ratu', rekao je na početku dvodnevne

konferencije o sigurnosti u gospodarstvu, koja se održava u organizaciji tjednika Wirtschaftswoche, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Ole Schroeder. Ovo ministarstvo procjenjuje godišnju štetu koju Njemačka i njezino gospodarstvo pretrpe zbog industrijske špijunaže na između 20 i 50 milijardi eura.

'Rusija i Kina su glavni nositelji tzv. obavještajnih aktivnosti u Njemačkoj', naglasio je Schroeder objašnjavajući pozadinu aktivnosti na području industrijske špijunaže u Njemačkoj.

Predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Heinz Fromm naglasio je da špijunske aktivnosti često 'podupiru državne institucije' tih zemalja.

'Opasnost je velika, a Njemačka je još uvijek za strane obavještajne službe i konkurenciju iz inozemstva vrlo zahvalan cilj', rekao je Fromm. On je je naglasio kako ne postoje informacije o tomu da špijunski napadi dolaze iz neke od zemalja članice Europske unije ili NATO saveza, ali da se 'ni to ne može isključiti'.

Na konferenciji je naglašeno da se na udaru industrijske špijunaže nalaze tvrtke 'svih veličina i područja djelovanja'.