mlađi, ženskiji, istočniji

Njemački Zeleni bilježe rekordan broj novih članova

25.02.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Njemačka stranka Zeleni bilježi rekordan priljev novih članova što prati porast njihove popularnosti, prenose u ponedjeljak njemački mediji

„Prošle godine smo zabilježili preko 12.000 novih pristupa tako da sada imamo preko 75.000 članova“, rekao je član predsjedništva Zelenih Michael Kellner u razgovoru za dnevnik Die Welt.

On je objasnio da je priljev novih članova posebno izražen na istoku zemlje. „Stranka Zeleni postaje mlađa, ženskija i istočnija“, rekao je Kellner.

On je porast broja članova na istoku zemlje povezao s jačanjem ekstremno desnih i populističkih snaga u tom dijelu zemlje.

„Pojava Alternative za Njemačku (AfD) i Pegide ljude na istoku je dobro prodrmala. Oni se sada pojačano žele angažirati za demokraciju i otvorenost“, kaže Kellner. Na istoku zemlje, kako smatra političar Zelenih, prisutna je i „izražena čežnja“ za čišćim okolišem i održivom poljoprivredom.

Stranka Zeleni je prema nekim ispitivanjima javnog mnijenja druga po redu najpopularnija politička stranka u Njemačkoj, a predsjedništvo stranke se nedavno izjasnilo i za moguće koaliranje s demokršćanima na saveznoj razini nakon sljedećih parlamentarnih izbora.