SUVLASNIK EPH

Njemački vlasnici WAZ-a prodaju tvrtku

01.09.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Njemačka nakladnička kompanija WAZ, koja je prisutna i na hrvatskom tržištu kroz 50 posto vlasništva EPH, u procesu je prodaje novim vlasnicima, konkretno kćerki osnivača WAZ-a Petri Grotkamp

Njemački mediji javljaju da bi se uskoro mogla promijeniti vlasnička struktura nakladničke kompanije WAZ, koja je u tamošnjoj javnosti najpoznatija kao vlasnica novina poput Westdeutsche Allgemeine, Neue Ruhr-Zeitung, Westfälische Rundschau. Riječ je o lokalnim listovima, koji se u Njemačkoj dnevno prodaju u oko 870 tisuća primjeraka. WAZ u njemačkom novinskom izdavaštvu ne igra u prvoj ligi, no to bi se promjenom vlasništva moglo promijeniti.

Novine u vlasništvu WAZ-a su same objavile vijest o prodaji, i to 67-godišnjoj Petri Grotkamp, koja je kćerka jednog od WAZ-ovih osnivača Jakoba Funkea. Grotkamp je dosad imala u svojem posjedu 17 posto dionica WAZ-a, a sada želi za 500 milijuna eura kupiti kontrolni paket od 50 posto, što je njemačkim medijima potvrdio i njezin odvjetnik.

Navodno Petra Grotkamp želi nastaviti izgradnju medijskog carstva čiji je suosnivač njezin otac te će kontrolni paket kupiti od nasljednika drugog osnivača WAZ-a, Ericha Brosta

Zaposleni u WAZ-ovim njemačkim medijima navodno se ne trebaju brinuti za svoja radna mjesta, osim, naravno, onih na vrhu.

Već se spekulira o tome da je na listi za odstrel prvi Bodo Hombach, jedan od dvojice šefova uprave, koji je devet godina vodio WAZ. Grotkamp je izjavila da su WAZ-u 'potrebne jasne upravljačke strukture', a cijeli posao oko prodaje bi trebao biti završen u sljedećih četiri do osam tjedana.

U njemačkim medijima spekulira se o tome zašto je kontrolni paket od 50 posto dionica tako jeftin, s obzirom na to da WAZ godišnje obrne 1,1 milijardu eura. Medijski ekspert Horst Roeper zaključuje da je iznos od 500 milijuna eura previše nizak, osim ako financijsko stanje WAZ-a nije lošije nego što se smatra. WAZ je inače prilično tajanstven oko vlastitih financija.

Iako je WAZ prisutan i kao vlasnik raznih medija izvan Njemačke, uključujući i udio u hrvatskom EPH-u i srpskoj Politici, smatra se da će Petra Grotkamp kao nova vlasnica inzistirati na tome da se kompanija bolje pozicionira na njemačkom tržištu.