KAD KUMSTVA PROĐU BEZ PROVJERE

Njemački predsjednik postao kum 'neonaci bebi'

10.12.2010 u 13:08

Bionic
Reading

Simpatičan običaj po kojem njemački predsjednik postaje kum svakog sedmog djeteta rođenog u jednoj obitelji se za Christiana Wulffa pretvorio u skandal. Naime, Wulff je postao kum bebi rođenoj u poznatoj neonacističkoj obitelji

Na prvi pogled se obitelj Müller iz gradića Lalendorf u istočnonjemačkoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern čini kao i svaka druga. Živi u kućici u cvijeću, a nedavno je dobila sedmo dijete, pa je ured predsjednika po automatizmu poslao čestitku

za prinovu. No otac bebe je poznati neonacist, inače zaposlen u Institutu za eugeniku, kojem je cilj genetskim manipuliranjem stvoriti savršene arijevce. Majka je pak aktivna članica u ženskim neonacističkim kružocima, a rađanje djece opisuje i kao svoju patriotsku dužnost, da bi domovini podarila što više 'pravih' Nijemaca.

Tradicionalna gesta se u međuvremenu pretvorila u lokalni skandal, jer je gradonačelnik Lalendorfa Reinhard Knaack, inače iz Lijeve stranke, oštro osudio Wulffovu indirektnu podršku obitelji neonacista. U lokalnim medijima to je postala glavna priča, pa je Knaack uskoro počeo dobivati prijetnje smrću od skinheada. No podršku ljevičaru pružio je njegov konzervativni kolega Wilfried Baldermann, izjavivši da 'nema smisla pričati protiv ekstremnih desničara u školama, a onda ih podržavati na taj način'. Predsjednik Wulff se na kraju odlučio za polovično rješenje: bebi je poslao standardan ček u iznosu od 500 eura te potvrdu o kumstvu. S druge strane, nije posjetio mališana čiji su roditelji neonacisti, što je također običaj, iako je nedavno bio na službenom putu u blizini Lalendorfa.

Predsjednikov ured je naglasio da Wulff nema namjeru pružiti podršku političkim stavovima roditelja, kao i da 'djeca trebaju biti odgajana u atmosferi u kojoj se cijeni demokracija'. Zaključak njemačkog predsjednika je da 'djeca ne smiju biti odgovorna za ponašanje svojih roditelja', s čime se svi slažu, ali mu zamjeraju što je odbio doći u Lalendorf i svjedočiti kakve probleme tamo izazivaju neonacisti. Između ostalog, bilo je pokušaja infiltriranja u vrtiće, da bi se djecu u svojstvu odgajatelja od malih nogu učilo antisemitizmu i rasnoj mržnji.