lakomislena popuštanja

Njemački političari i dalje protiv otvaranja granica i omogućavanja putovanja

03.05.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Njemački političari iznova su u nedjelju upozorili na opasnost od preranog otvaranja granica i ukidanja restrikcija kod putovanja

"Kada postane moguće da putnici ne samo sigurno otputuju u inozemstvo nego se isto tako sigurno i vrate, tada bismo mogli postupno povući preporuke o odgađanju putovanja", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u razgovoru za nedjeljna izdanja medijske grupe Funke.

"Ne smije biti preuranjenih odluka. Mi si ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi da ljeti opet moramo organizirati prijevoz u Njemačku za četvrt milijuna građana Njemačke", rekao je Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) opravdavajući nedavno produljenje preporuke ministarstva vanjskih poslova da se ne putuje u inozemstvo koja vrijedi najmanje do sredine lipnja.

I njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je upozorio na opasnost preuranjenog otvaranja granica i omogućavanja slobode kretanja u turističke svrhe.

"Toliko dugo dok virus ne ode na odmor, moramo se i mi ograničiti kada su u pitanju planovi o putovanju", rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

On je objasnio da koliko god bila potpuno razumljiva želja turističke branše za otvaranjem, zaštita od zaraze ima prednost.

"Nitko ne želi ograničavati slobodu kretanje i putovanje niti minute duže nego što je to nužno. Ali lakomislena popuštanja koja se kasnije vraćaju u obliku povećanog broja zaraženih nisu nikome od koristi", rekao je Seehofer.

Dnevnik Bild je posljednjih dana u nekoliko navrata pisao o Hrvatskoj koja se, zbog blizine i moguće uspostave koridora, nudi kao potencijalni cilju Nijemaca ovog ljeta.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je također izrazio želju za otvaranjem granica prema Njemačkoj do ljeta kako bi se omogućio dolazak turista.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj se u nedjelju povećao za 793 na 162.496, prema podacima instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI). Broj umrlih porastao je za 74 na 6649.