WESTERWELLE I MRONZ

Njemački ministar ozakonio vezu s dečkom

18.09.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ozakonio je u petak u Bonnu svoju vezu s dugogodišnjim partnerom, poslovnim čovjekom Michaelom Mronzom, javlja dnevni list Bild u broju od subote

"Vjenčanje je obavio gradonačelnik Bonna Juergen Nimptsch u krugu najuže obitelji", piše dnevni list, ne navodeći izvore.

Jedan glasnogovornik liberalne stranke FDP, koju vodi Westerwelle, tu vijest nije ni potvrdio ni zanijekao, rekavši tek da Mronz i Westerwelle žele da to "ostane privatna stvar".

Njemački zakon ne priznaje homoseksualne brakove, ali od 2001. dopušta registriranje takvih veza, čime partneri stječu jednaka prava i obveze kao i vjenčani heteroseksualni parovi u pogledu nasljeđivanja i posvajanja djece.

Guido Westerwelle (48) i Michael Mronz (43) upoznali su se 2003. i od onda su zajedno.

Osim što je predsjednik liberalne FDP, Guido Westerwelle je i vicekancelar u vladi Angele Merkel.

Westerwelle je obznanio svoje sklonosti 2004. tijekom banketa prigodom 50.-og rođendana bliske prijateljice Angele Merkel. Nakon parlamentarnih izbora u rujnu 2009. postao je prvi otvoreno homoseksualni vicekancelar i ministar vanjskih poslova.

Mronz je nekoliko puta pratio šefa njemačke diplomacije na putovanjima u inozemstvo, ali na vlastiti trošak.

Prestao je putovati s partnerom nakon medijske polemike zbog pitanja sukoba interesa, jer ih je oporba optužila da Mronz putovanja koristi za vlastite poslove.