MERKEL U NOVIM PROBLEMIMA

Njemački CSU protiv islamskih useljenika

11.10.2010 u 14:05

Bionic
Reading

'Jasno je svima da se emigranti iz drukčijih kulturnih krugova, kao što su Turska i arapske zemlje, mnogo teže uklapaju u naše društvo. Iz toga izvlačim zaključak da nam ne trebaju emigranti iz različitih kulturnih krugova', izjavio je za novi broj tjednika Focus Horst Seehofer, predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke vladajućih Kršćanskih demokrata Angele Merkel

U prijevodu, Seehofer je na fin način zatražio da se Turcima i Arapima zabrani useljavanje u Njemačku, što je potpuno suprotno integracijskoj politici koju vodi njemačka vlada, a čiji je i CSU dio. Da stvar bude još gora, Seehofer, inače poznat po tome da mu je jezik brži od pameti, je to izjavio baš u trenutku kada Berlin posjećuje turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je ovog vikenda s kancelarkom Merkel zajednički pozvao njemačke Turke da se ne opiru integraciji u tamošnje društvo.

Njemačka je već mjesecima usred uzavrele rasprave o integraciji stranaca, koju je započela kontroverzna knjiga bivšeg člana uprave Bundesbanke Thila Sarrazina, u kojoj dotični tvrdi da useljenici zaglupljuju Njemačku. Takve tvrdnje je oštro osudila kancelarka Merkel, ali i veći dio njemačke političke elite, dok je predsjednik Christian Wulff u govoru na proslave dvadesetogodišnjice ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke zaključio da je danas i islam dio njemačkog društva. Seehoferovu izjavu analitičari smatraju njegovim pokušajem da sakupi birače s desnog ruba, s obzirom na to da njegov CSU već godinama gubi birače, te se oprostio od apsolutnih većina koje je desetljećima osvajao na pokrajinskim izborima u Bavarskoj.

Da se može još izravnije, dan nakon Seehoferovog intervjua oglasio se i tajnik CSU-a Alexander Dobrindt, koji je istaknuo da u Njemačkoj ne smije ubuduće biti useljenika iz različitih kulturnih krugova koji nisu spremni prihvatiti našu kulturu kao temeljnu: 'Njemačka je zemlja kršćanske kulture i tako treba ostati.' Sve to se uklapa u staru političku maksimu bavarskim ultrakonzervativaca koja glasi da ne smije biti desnije stranke od CSU, kako je to svojedobno formulirao njihov legendarni (ili ozloglašeni, ovisi s koje strane se gleda) predsjednik Franz Josef Strauß.

Nije se dugo trebalo čekati na reakcije iz sestrinskog i mnogo umjerenijeg CDU-a. Povjerenica vlade za integraciju, Maria Böhmer, izjavila je ekspresno za Bild da je šokirana Seehoferovim izjavama, koje otežavaju integracijske napore vlade. Jednako kritična bila je iz ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger iz Liberala: 'Naša država treba racionalnu useljeničku i integracijsku politiku, a ne svjesno pojednostavljeni populizam u kojem se priča o zaustavljanju useljavanja.' Čini se da nakon ljeta u svim medijima najavljivani mir unutar vladajuće koalicije nije dugo trajao.