bez tabua

Njemački biskup želi otvorenu raspravu o blagoslovu istospolnih parova

10.01.2018 u 11:52

Bionic
Reading

Njemački katolički biskup, potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, smatra da je potrebna otvorena rasprava o tome trebaju li svećenici blagosloviti istospolne parove u crkvi

'Mislim da mi u Crkvi moramo o tome potanko raspraviti. Šutnja ili održavanje tabua, neće nas odvesti nikamo', rekao je osnabruški biskup Franz-Josef Bode za list Neue Osnabruecker Zeitung.

'Možemo, na primjer, razmisliti o blagoslovu koji ne bi bio istovjetan s brakom', dodao je Bode, koji je i potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Iako Crkva i njemačka država nemaju isto mišljenje o istospolnom braku, to je sad politička realnost u Njemačkoj, naglašava Bode. 

Njemačka je prošle godine ozakonila istospolne brakove

'Moramo se zapitati kako izaći ususret onima koji sklope takvu zajednicu i djelomično su uključeni u Crkvu. Kako da ih pratimo pastoralno i liturgijski?', rekao je Bode. 

Njemačka katolička laička organizacija Wir Sind Kirche (Mi smo Crkva) zatražila je blagoslov istospolnih parova.

'Ako se blagoslivlju građevine, automobili i tko zna što sve ne, Crkva ne može uskratiti blagoslov istospolnim partnerima', rekao je glasnogovornik organizacije Christian Weisner.