KRŠENJE PRAVA

Objavljene snimke kako hrvatska policija uz prijetnju oružjem vraća migrante u BiH

16.12.2018 u 11:22

Bionic
Reading

Njemačka televizija ARD u posjeduju je snimki napravljenih skrivenom kamerom na kojim se vidi kako navodno hrvatska policija uz prijetnju oružjem ilegalno vraća migrante iz Hrvatske, najvjerovatnije u BiH. ARD-u i još nekolicini medija ustupljeno je preko 130 video snimka koji pokazuju 54 navodno ilegalna prebacivanja migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Snimke je objavila te poslala medijima organizacija Border Violence Patrol. Kako navode protjerivanja sa snimki su provedena na području BiH, udaljena od službenog graničnog prijelaza i bez prisutnosti BiH policije. Smatraju kako su snimke prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija. Snimke smatraju autentičnima.

U 240 sati video materijala snimljena su 24 očita protjerivanja tijekom dana, dok ih je 30 snimljeno u mraku, prenosi N1. Na snimkama snimljenima po danu vidi se 91 hrvatski policajac, a obuhvaćaju razdoblje između 29. rujna i 10. listopada.

Na snimkama su prikazana 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata, uključujući žene, maloljetnike i djecu, tvrdi BVP, a u više navrata se čuju pucnjevi, prenosi N1.

Da hrvatska policija nezakonito vraća migrante i tražitelje azila u BiH i to, u nekim slučajevima, nasilno i bez da im omogući da zatraže azil, navodi se u i u izvještaju organizacije Human Rights Watch (HRW).

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku razgovarala je s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportirala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju.

Njih šesnaestero, među njima i žene i djeca, tvrde kako ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i ukrala im ili uništila mobitele.

'Hrvatska ima obavezu zaštititi tražitelje azila i migrante', ističe Lydia Gall, istražiteljica HRW-a za Balkan i istočnu Europu.

'Umjesto toga, hrvatska policija žestoko batina tražitelje azila i vraća ih prema granici'.

Hrvatska policija tjera migrant Izvor: Društvene mreže / Autor: ARD

Svih 20 ispitanika tvrdi da su ih pritvorili ljudi koji su se identificirali kao hrvatska policajci ili su nosili takve odore. Sedamnaestero je dalo dosljedne opise policijskih kombija kojima su prevedeni do granice. Jedna majka i kći su se vozili u policijskom automobilu. Dvoje je reklo da je policija pucala u zrak, a petero da su policajci bili maskirani.