KSENOFOBNA STRANKA

Njemački AfD pod istragom zbog rasističkih bojanki

19.02.2020 u 20:09

Bionic
Reading

Njemačka policija objavila je u srijedu da je pokrenula istragu protiv desničarskih političara koji su dijelili bojanke rasističkog sadržaja

U njima su nacrtane naoružane osobe pod turskom zastavom i crnkinje čije su kose ukrašene kostima.

Bojanke su podijeljene na skupu ksenofobne stranke Alternative za Njemačku (AfD) u gradu Krefeld u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Album sadrži crteže za bojanje koji pokazuju naoružane osobe s tradicionalnim turskim kapama i s turskim zastavama u rukama.

Na drugom je tamnoputa žena, kose ukrašene kostima koja podsjeća na kolonijalnu zbirku slika stariju od sto godina.

  • +19
Prosvjed protiv AfD-a Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Na sljedećem crtežu su potpuno pokrivene žene na bazenu uz poruku "Sve ćemo očistiti".

Regionalna policija je na Twitteru objavila da pokrenuta istraga, a parlament svojom istragom želi utvrditi jesu li albumi financirani javnim novcem.

Lokalni ogranak AfD-a je upozorio da se radi o "napadu na umjetničke slobode". "Radi se o umjetničkom albumu koji sadrži satirične crteže o stanju zemlje", brane su u toj protumigrantskoj i protuislamskoj stranci.

Šef ogranka Markus Wagner nije krio zadovoljstvo: "Osvojili smo bodove. Umjetnost ne smije dolaziti samo s lijevice", rekao je.

AfD, osnovan 2013., naglavce je preokrenuo njemačku političku scenu, posebno u bivšoj istočnoj Njemačkoj. Prvi put je u nacionalni parlament ušao 2017. godine.