najveća u 20 godina

Njemačka vlada prihvatila reformu zakona o autorskim pravima na internetu

03.02.2021 u 18:58

Bionic
Reading

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu nacrt reforme zakona o autorskim pravima koji bi trebao bolje regulirati odnos prema autorskim pravima na internetu

„Ovo je najveća reforma zakona o autorskim pravima u posljednjih 20 godina. Djelatnici iz kreativnog sektora bi trebali pravedno sudjelovati u dobiti internetskih platformi", rekla je ministrica pravosuđa Christine Lambrecht nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu.

Ona je objasnila da nacrt zakona pokušava "pomiriti interese" vlasnika autorskih prava, internetskih platformi i korisnika.

Platforme poput YouTube-a ili Facebook-a bi ubuduće trebale odgovarati za autorske materijala poput glazbe, fotografija ili pisane riječi. Pitanje obeštećenja za autorska prava bi se rješavalo otkupljivanjem licenci.

Korištenje glazbenog ili video materijala do 15 sekundi trajanja ili 160 znakova teksta bi bilo pokriveno preko tzv. paušalnog pravila.

Ovo pravilo je naišlo na kritike velikih platformi vlasnika autorskih prava poput Njemačke nogometne lige ili predstavnika privatnih radio i televizijskih kompanija

Uvodi se i pravilo po kojem bi vlasnik autorskih prava mogao tužiti platformu koja bez njegovog znanja ili odobrenja postavlja zaštićeni materijal na internet.

Udruga digitalnog gospodarstva Bitcom proglasila je reformu zakona "propalom".

"Reforma ovog zakona je u praksi neupotrebljiva jer ne može biti kompliciranija", stoji u priopćenju Bitcoma.

Zakon još mora proći oba doma parlamenta, a odluka na EU razini mora biti donesena do lipnja ove godine.