NA PRIJEDLOG ministra ZDRAVSTVA

Njemačka uvodi obavezno cijepljenje, evo kakve su kazne za one koji se ne budu pridržavali zakona

19.07.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Njemačka vlada prihvatila je u četvrtak prijedlog ministra zdravstva Jensa Spahna o uvođenju obaveznog cijepljenja protiv ospica, a koji predviđa stroge kazne za one koji se ne budu pridržavali novog zakona

Prema usvojenom zakonu, djeca u Njemačkoj morat će ubuduće biti u potpunosti cijepljena protiv ospica prije upisa u jaslice ili vrtić. Obavezno cijepljenje uvedeno je i za sve osobe zaposlene u tim ustanovama, kao i u smještajima za izbjeglice.

Zakon o obaveznom cijepljenju bi, ističu agencije, trebao stupiti na snagu idućeg ožujka, a djeca koja nisu cijepljena bit će odbijena prilikom upisa u jaslice ili vrtić.

Roditelji koji odbijaju cijepljenje svoje djece, dodaje se, mogu biti novčano kažnjeni do 2500 eura.

Od obaveznog cijepljenja bit će isključene samo one osobe koje iz medicinskih razloga ne podnose cjepiva te svi oni koji su rođeni prije 1970. godine jer su, prema istraživanjima, ranije preležali ospice i samim time stekli imunitet.

Njemački stručnjaci duže su vrijeme ukazivali na nisku stopu cijepljenosti građana jer je za iskorjenjivanje ove bolesti potrebno da 95 posto stanovništva bude cijepljeno.

  • +13
Ilustrativna fotogalerija / Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Cijepljenje je u Njemačkoj do sada bilo dobrovoljno, ali stopa procijepljenosti je godinama u padu, uz istodobni porast broja slučajeva oboljelih od ospica. Novi zakon, inače, predviđa pojačane akcije cijepljenja protiv drugih bolesti, poput tetanusa, difterije i hripavca.

Za ova cjepiva nije predviđeno uvođenje obveze cijepljenja, ali će se kroz razne akcije, poput besplatnih cijepljenja u školama i ustanovama, proširiti ponuda. Troškove ovih akcija trebale bi podijeliti država i blagajne zdravstvenog osiguranja.