PAD NEZAPOSLENOSTI

Njemačka traži nove radnike

01.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Bez obzira na iznimno hladno vrijeme i snježne oluje koje su obilježile veljaču diljem Europe, njemačko gospodarstvo može se pohvaliti odličnim rezultatima kada je riječ o zapošljavanju. Prema statistici Savezne agencije za rad, u veljači je zabilježena najniža nezaposlenost u Njemačkoj u proteklih 21 godinu u ovom mjesecu

Ekstremna hladnoća baš nije dobra za posao, primjerice jer se zbog nje zatvaraju gradilišta, ali to nije spriječilo Nijemce da se pohvale najvećom zaposlenošću za veljaču u proteklih 21 godinu! Prema podacima Savezne agencije za rad (BA), nezaposlenost je zbog toga ipak malo porasla u odnosu na protekli mjesec, ali je i dalje iznimno dobra. U Njemačkoj je trenutno nezaposleno 3,1 milijuna ljudi, a u veljači je bilo 200 tisuća manje nezaposlenih u odnosu na isti mjesec 2011. godine.

Kako javlja Der Spiegel, stručnjaci za kretanja na tržištu rada ocjenjuju da su podaci za veljaču najava pozitivnih trendova. 'Mnogi indikatori ukazuju na još veću ekspanziju na tržištu rada. Primjerice, postoji sve veći broj još uvijek otvorenih radnih mjesta', rekao je ekonomist s minhenskog Ifo-instituta. Prema njihovim podacima, mnoge građevinske firme, ali i uslužne djelatnosti traže nove radnike. Sličnoga je mišljenja i Juergen Wiese, direktor Savezne agencije za rad koji tržište rada opisuje kao 'robusno'.

S druge strane, broj zaposlenih u Njemačkoj je premašio 41 milijun ljudi, što je znamenka koja se u siječnju rijetko dostiže. Broj zaposlenih je tako poboljšan za 1,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen iznimno je zadovoljna ovakvih rezultatima te ističe da je njemačko 'tržište rada očito vrlo stabilno, bez obzira na stanje u eurozoni'. Sveukupna kvota nezaposlenih u Njemačkoj zato sada iznosi 7,4 posto, dok je prošle godine u isto vrijeme bila blizu osam posto.