ZAŠTITA POTROŠAČA

Njemačka šalje 'tajne agente' u banke

27.12.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Mnogi opravdano sumnjaju da je svjetska financijska kriza dovela do nekih značajnih promjena u bankarskom poslu, no barem će se u Njemačkoj bankari malo više znojiti kada svojim klijentima počnu predlagati ulaganja na tržištima kapitala. Naime, ministrica zaštite potrošača Ilse Aigner odlučila je u njemačke banke slati svojevrsne tajne agente, odnosno državne službenike koji će se predstavljati kao zainteresirani za tu vrstu ulaganja

'Ubuduće će država ne samo provjeravati opće uvjete poslovanja, nego ćemo koristiti i tajne istražitelje', izjavila je ovog vikenda Ilse Aigner u intervjuu za dnevnik Handelsblatt.

Razlog za ovu, neki smatraju, drastičnu mjeru jest činjenica da su mnogi Nijemci u zadnjoj velikoj krizi izgubili mnogo ušteđevine, koju su na poticaj svojih banaka odlučili investirati u dionice i vrijednosne papire.

Prije kraha Wall Streeta bilo je moguće i Nijemcima, poslovično sumnjičavim prema brzom bogaćenju bez rada, prodavati priču o tome kako se uz prave dionice može zaraditi mnogo novca, što se istinitim pokazalo samo u rijetkim slučajevima. Stoga ministrica Aigner planira građane ubuduće zaštititi na svaki mogući način, pa i na ovaj spomenuti, za čiju će provedbu biti zaduženi službenici Savezne agencije za nadzor financijskog poslovanja (BaFin).

Dosad se time samo bavilo udruženje za zaštitu potrošača Warentest, koje je ljetos provelo nasumičnu provjeru 21 banke u Njemačkoj, odnosno načina na koji one savjetuju svoje klijente kada je riječ o burzovnim ulaganjima.

Šest banaka je palo na testu, a od ostalih nijedna nije zaslužila ocjenu 'vrlo dobar' ili 'odličan' kada je riječ o odgovornom savjetovanju. S druge strane, banke su te rezultate dovele u pitanje, jer su došli od anonimnih izvora, pa će se sada morati nositi sa službenicima financijske policije na tajnom zadatku.

Zanimljivo, ministrica zaštite potrošača Ilse Aigner nije navela i kakve kazne mogu očekivati banke koje budu neodgovorno savjetovale svoje klijente o burzovnim ulaganjima.