SMANJENJE OVISNOSTI

Njemačka razmatra dodatno ograničavanje poslovanja s Kinom

09.09.2022 u 16:57

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo gospodarstva razmatra mjere za ograničavanje poslovanja s Kinom budući da želi smanjiti ovisnost o azijskoj gospodarskoj supersili, rekla su Reutersu dva dobro upućena izvora

Mjere bi po njihovim riječima mogle uključivati smanjenje ili čak prekid ulaganja i izdavanja izvoznih jamstava za Kinu i prestanak promoviranja kineskih sajmova i obuke kineskih menadžera.

Zajmovi državnog zajmodavca KfW-a mogli bi se preusmjeriti na projekte u drugim azijskim zemljama, poput Indonezije, u skladu s vladinim pokušajima diversifikacije trgovine i proširenja poslovnih veza s, kako ih u ministarstvu nazivaju, demokratskim državama.

Ministarstvo također razmatra provjeru ne samo kineskih ulaganja u Njemačkoj, već i njemačkih ulaganja u Kini, rekao je za Reuters jedan od izvora.

U vladi razmišljaju i o podnošenju pritužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, zajedno s članicama G7, zbog nepoštene kineske trgovinske prakse, rekao je drugi izvor.

"Trebali bismo Pekingu pokazati da smo spremni boriti se za načela pravednosti", rekao je izvor.

Glasnogovornik ministarstva gospodarstva odbio je komentirati skicirane konkretne mjere, ali je rekao da ministarstvo razmatra ciljane mjere "potpore diverzifikaciji (trgovinskih i opskrbnih lanaca) i jačanja otpornosti".

Ministarstvo je već odlučilo da više neće davati investicijska jamstva za projekte u regiji Xinjiang, a uskratit će ih i tvrtkama s poslovnim odnosima u toj regiji, ističući zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i nedostatak pouzdanih informacija.

U svibnju su zbog Xinjianga Volkswagenu uskratili jamstva za nova ulaganja u Kini, podsjeća Reuters.

Novi vladini planovi označavaju odstupanje od politike Berlina pod bivšom kancelarkom Angelom Merkel, koja je često putovala u Kinu i sa sobom vodila velika poslovna izaslanstva. Dok je bila na čelu njemačke vlade, kinesko-njemačke gospodarske veze doživljavale su procvat.

Kina je postala najveći njemački trgovinski partner 2016., podupirući rast najvećeg europskog gospodarstva koje se temelji na izvozu. Lani je njihova trgovinska razmjena premašila 245 milijardi eura.

Njemački proizvođači automobila posebno su izloženi kineskom tržištu. Tako Volkswagen u Kini ostvaruje približno pola dobiti, primjećuje Reuters.

Njemačka i Europa u Kini nabavljaju i sirovine, posebno rijetke metale Zemljine kore.

Nakon izvješća da Berlin preispituje trgovinsku strategiju, iz kineskog ministarstva vanjskih poslova priopćili su da Peking nada "pragmatičnoj i racionalnoj" njemačkoj gospodarskoj politici prema Kini, prenosi agencija Dpa.

Najveće europsko gospodarstvo mora unijeti "pozitivnu energiju" u obostrano korisnu suradnju s Kinom jer će u suprotnom biti "tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada", rekla je novinarima u petak glasnogovornica ministarstva Mao Ning.