nakon snažnog pristiska

Njemačka popustila, šalju Leoparde u Ukrajinu

25.01.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Njemačka će osigurati 14 borbenih tenkova, kao i logistiku i streljivo za Ukrajinu, s krajnjim ciljem okupljanja dviju tenkovskih bojni. No Njemačka je popustila tek kad je Washington obećao da će poslati svoje tenove u Ukrajinu

Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard.

'Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini', rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Dodao je kako je kancelar Olaf Scholz objavio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon 'intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu'.

'Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji', rekao je Scholz, prema priopćenju.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Sky News navodi da je njemački kancelar odgađao odluku potaknut strahom da bi zbog slanja tenkova rat mogao eskalirati ili Njemačku učiniti metom.

'Kancelar je poseban karakter, ne voli da ga se gura, voli donositi odluke u svoje vrijeme', naveli su na Sky Newsu.

'Cilj je brzo sastaviti dvije tenkovske bojne tenkovima Leopard 2. U tu svrhu Njemačka će kao prvi korak staviti na raspolaganje satniju od 14 tenkova Leopard 2 A6 koji dolaze iz zaliha Bundeswehra', stoji u priopćenju vlade.

Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2.

Unutar Bundeswehra oklopni bataljun je sastavljen od 44 tenka.

U sklopu isporuke tenkova predviđena je i obuka ukrajinskih posada, s kojom bi trebalo ubrzo početi u Njemačkoj. U sklopu paketa Njemačka će pružiti i pomoć u logistici, streljivu i održavanju tenkovskih sustava.

Očekuje se da će kancelar Scholz priopćiti ovu odluku na popodnevnoj sjednici Bundestaga.

Njemačka se nalazila pod snažnim pritiskom saveznika da pošalje tenkove u Ukrajinu. Berlin je odbijao poslati ih na bojište u Ukrajinu sve dok SAD ne učini isto.

Cilj slanja više tenkova bio bi pomoći Kijevu ne samo da zadrži teritorij, već i potisne snage Vladimira Putina. Rusija bi to, naravno, shvatila kao provokaciju - što donekle objašnjava suzdržanost Zapada.

Još jedan čimbenik koji je možda pridonio oklijevanju Washingtona je logistički. Njihov tenk M1 Abrams je vrlo složen dio opreme. U Washingtonu su bili zabrinuti time da gorivo za mlazne motore koje mu je potrebno za pokretanje nije lako dostupno na prvim linijama u istočnoj Ukrajini. 'Postoje problemi s opskrbom i problemi s održavanjem', navodili su Amerikanci kao svoje opravdanje.