FRAKCIJA CRVENE ARMIJE

Njemačka policija uhitila bivšu teroristicu

28.08.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Njemačka policija u petak je uhitila već osuđivanu bivšu ultraljevičarsku teroristicu Verenu Becker, protiv koje je sve više dokaza za ubojstvo visokog državnog dužnosnika prije 32 godine

Nekoliko članova u međuvremenu raspuštene Frakcije Crvene Armije (RAF) skupno je osuđeno za ubojstvo njemačkog državnog tužitelja Siegfrieda Bubacka i dvojice njegovih pratilaca 1977.

No nitko od njih nikad nije želio otkriti identitet osobe na motociklu koja je pucala na Bubacka. U njemačkim medijima i dalje traje rasprava o tome, a Bubackova obitelj uporno zahtijeva da se taj zločin razriješi.

Policija je 1980. odustala od istrage Becker za Bubackovo ubojstvo zbog nedostatka dokaza. Ured državnog tužitelja u Berlinu priopćio je kako sad postoje čvrsti dokazi kako je Becker dala 'ključan doprinos' umorstvu.

Becker (57), koja je na slobodi od 1989. nakon što je odslužila zatvorske kazne za razna teroristička djela, ovaj je tjedan opovrgnula istinitost vijesti visokotiražnog dnevnika Bilda po kojima je sudjelovala u napadu na automobil u kojem se vozio Buback 17. travnja 1977. u Karlsruheu.

Niz bombaških napada i ubojstava koje je počinio RAF, koji je stremio radničkom ustanku i tvrdom komunističkom državnom uređenju, tresao je Njemačku 70-ih godina prošlog stoljeća. RAF je s vremenom odustao od te borbe i raspustio se.

Ured državnog odvjetnika u Karlsruheu priopćio je kako i dalje nema dokaza da je baš Becker pucala na Bubacka, ali mediji navode kako su prošli tjedan u njezinu domu u Berlinu pronađeni dokazi da je sudjelovala u napadu, a na isto upućuje i analiza DNK pronađenog na pismu kojim je odgovornost za napad preuzeo RAF.